IBD: Bättre mediciner har gjort att operationerna har halverats
Allt fler drabbas av den inflammatoriska tarmsjukdomen ulcerös kolit, men idag behöver långt färre opereras än tidigare. Orsaken tros vara att man nu använder bättre mediciner.
Sjukdomsförloppet vid ulcerös kolit är ofta växlande, karakteriserat av perioder med blodig och slemmig diarré och magsmärtor som avlöses av perioder med få eller inga symtom.
Orsaken till sjukdomen ulcerös kolit är idag inte klarlagd. Man vet att flera faktorer spelar in, såsom arv, miljöfaktorer, kroppens immunförsvar och de bakterier vi normalt har i våra tarmar.
LÄS MER: Ulcerös kolit (blödande tjocktarmsinflammation, IBD)
Ökad köttkonsumtion kan vara en orsak
Forskning inom Region Örebro lön visar att sjukdomen har ökat tiofaldigt i länet under perioden 1963-2010.
– Nya studier är nödvändiga för att ta reda på orsaken till den observerade ökningen men ökande köttkonsumtion i samhället kan ha bidragit, säger Carl Eriksson, specialistläkare på medicinska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro och tidigare doktorand vid Institutionen för medicinska vetenskaper på Örebro universitet, i ett pressmeddelande.
Trots det har antalet patienter som behöver opereras till följd av sjukdomen halverats de senaste åren och det tror man beror på att medicinerna helt enkelt blivit bättre.
Vill du få mer kunskap om inflammatorisk tarmsjukdom, IBD?
Genom att prenumerera på vårt kunskapsbrev om IBD får du tillgång till användbara tips och råd som kan förbättra din vårdupplevelse och öka din trygghet. Vi delar även information om olika behandlingsalternativ och presenterar de senaste forskningsrönen inom området.
Sjukdomen behandlas framför allt med mediciner som dämpar inflammationen och symtomen. Men i vissa fall kan en operation vara nödvändig. Det kan vara patienter som inte svarat på medicinsk behandling, utvecklat biverkningar eller vid sjukdomskomplikationer.
Ett läkemedel som har bidragit till den kraftiga minskningen av operationer är så kallad thiopurinläkemedel.
– Vi har också sett att en ny typ av läkemedel, vedolizumab som hämmar vandring av vita blodkroppar från blodbanan till tarmen verkar vara säkert och effektivt att använda i svensk rutinsjukvård. Jag har undersökt alla patienter i Sverige som startat behandling med vedolizumab under perioden 2014 till 2015, säger Carl Eriksson i pressmeddelandet.
[ReadMoreLinkBoxSecond]Blodbrist vanligare vid Crohns sjukdom
En annan sak som Carl Eriksson visar i sin avhandling är att blodbrist är vanligt bland de med inflammatorisk tarmsjukdom, IBD (Ulcerös kolit och Crohns sjukdom).
Men det verkar som att de personer som lever med Crohns sjukdom har störst risk att drabbas av det. Vilket kanske är lite förvånande:
– Trots att personer med ulcerös kolit oftare har blod i avföringen visar min forskning att blodbrist är vanligare vid Crohns sjukdom. Det är också svårare att komma till rätta med blodbristen vid Crohns sjukdom. En tänkbar förklaring är försämrat järnupptag till följd av inflammation, säger Carl Eriksson.
[ReadMoreLinkBoxThird]Har du koll på IBD?
Inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) är ett samlingsnamn för sjukdomarna ulcerös kolit och Crohns sjukdom. De vanligaste symtomen vid IBD är magsmärtor, lös avföring (med blod- och/eller slemtillblandning) och viktnedgång. Både ulcerös kolit och Crohns sjukdom ökar och i Sverige har cirka 0,5–1 procent av befolkningen IBD, där andelen med ulcerös kolit är något högre. IBD debuterar vanligen vid 15–40 års ålder och förekommer i samma omfattning hos både kvinnor och män. IBD går inte att bota, men rätt individuell behandling kan skapa förutsättningar för god livskvalitet.
Genom att ta del av kunskapstestet på IBD-Koll.se lär du dig mer om ulcerös kolit och Crohns sjukdom och dess behandling samt vad du själv kan göra för att leva ett bra liv med sjukdomen.
Gör utbildningen här: Har du koll på IBD?
- Universitetssjukhuset Örebro - http://www.mynewsdesk.com/se/uso/pressreleases/halverad-risk-foer-operation-vid-ulceroes-kolit-2514284
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu