Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Behandlingen av IBD ska förbättras

I ett svenskt projekt har landsting och läkemedelsföretag kartlagt de inflammatoriska tarmsjukdomarna (IBD) ulcerös kolit och Crohns sjukdom. Genom att sammanställa data från patienterna, deras läkemedelsanvändning och behandling ska vårdens kvalitet förbättras.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-09-14

Annons

Ett gemensamt projekt mellan landsting och läkemedelsföretag har sammanställt data från 60 000 svenskar, vilket har skett genom analyser av olika register som innehåller vård- och journaldata, bland annat över alla besök i vården samt uthämtade läkemedel.

Trots att det finns riktlinjer att luta sig mot är kunskapen om hur patienterna i realiteten behandlas relativt låg, främst ur ett befolkningsperspektiv. Syftet med projektet är att ta reda på hur många som har sjukdomen IBD, hur länge de har haft den, hur lång tid det tar innan de får en försämring, hur de behandlas och följs upp av sjukvården.

– Till stor del gjorde vi detta för att det ska bli bättre för de som har sjukdomen. Vi såg bland annat att vi inte följde de moderna behandlingsriktlinjerna och behandlingstrapporna fullt ut, som vi sagt att vi ska följa, säger Magnus Thyberg, läkemedelschef inom Stockholms läns landsting, SLL.

Annons
Annons

Registrerar kvalitetsindikatorer

Något som synliggjordes genom undersökningen är att det är få personer som når hela vägen fram i behandlingstrappan och TNF-alfa-hämmare utnyttjas i en mycket liten skala. I genomsnitt tar det runt 245 dagar innan underhållsbehandling med TNF-alfa-hämmare inleds i Stockholm.

– Det är bara runt fem procent av patienterna som får TNF-hämmare. Det uppfattar jag som att denna behandlingsmöjlighet är underutnyttjad, och det är konstigt eftersom de läkemedlen ska sättas in tidigt för att få bästa effekten, säger Peter Eneroth, intressepolitisk ombudsman på Mag- och tarmförbundet.

Så här långt har undersökningen resulterat i att landstingets kommunikation till läkarna har ändrats, samt vidareutbildningen av läkarna.

– Vi håller också på att sätta upp ett antal kvalitetsindikatorer som vi ska följa kontinuerligt för att säkerställa en bra kvalitet i vården. Syftet är dels att försöka förhindra att patienterna hamnar i skov, men också att behandlingen ska vara så effektiv som möjligt när man hamnar i skov, säger Magnus Thyberg.

Annons
Annons

Har du koll på IBD? Testa dina kunskaper om sjukdomarna på IBD-Koll!

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2016-09-14 17:48 (8 år sen)

    Det finns faktiskt sedan 1950-talet väldigt väl beprövade naturliga metoder också. Jag blev bekant med detta redan som barn då jag fick cykla till apoteket och ´köpa i lösvikt koncentrat av jordärtskocka till min morfar som var invalid.
    Massor av bra väl kända naturmedel försvann då apoteken förstatligades, de kunniga apotekarna som själv mixade fram vad kunden behövde försvann.
    IDAG finns det dock Topinulin Aktiv / Diabetes som tabletter. Jag hittade referenser från använde, folk med IBS, Crohns, och andra störningar i tarmen.

    http://www.aktivsyn.se/referenser.html

    Och se här vad denna Prebiotika gör för kroppen:

    http://www.aktivsyn.se/Prebiotika.html

    Folk som inte blivit hjälpta och provat " allt "


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.