Vilka fler vitaminer tas upp i sista delen av tarmen och vilka vitaminer kan vara extra bra att fylla på med? Är det bra att ta enzymer för matsmältningen?
Jag har haft Crohns i 47 år. Opererad 1978 och ca 20 cm togs bort av sista delen av tunntarmen. Diarréer efter detta men har klarat mig utan mediciner. Jag tar B12 sprutor.
Livet fungerar även med denna sjukdom, bara med lite mer planering.
Hej!
Vad skönt att höra det gått bra för dig efter din operation. Tarmen är verkligen ett fantastiskt organ och i studier har man sett att hos många patienter där man kortar tarmen vid operation får de en övergående problematik med lösare avföring. Tarmen är fantastisk för hos många lär tarmen sig sedan kompensera för detta genom att öka absorptionen i kvarvarande delen, så efter en period förbättras konsistensen igen (Lite beroende på hur stor del man tvingats operera bort där det fungerar bättre ju mindre del av tarmen som togs bort)
I sista delen av tunntarmen, som kallas ileum, tas fettlösliga vitaminerna A, D, E och K och vitamin B12 upp. Många som opererar bort en bit av ileum behöver ta extra vitamin B12 efteråt för att kompensera för det minskade upptaget och det brukar fungera bra. Man kan följa upp sina värdet med ett blodprov för att se att B12 ligger rätt. När de gäller de fettlösliga vitaminerna är det inte lika vanligt att man får brist om man inte tagit en längre bit av tarmen. Även dessa vitaminer finns som tillskott, men då de är fettlösliga, ska man vara försiktig med dosen så man inte överdoserar, då det kan vara skadligt. Prata med din läkare vid nästa uppföljning. Ofta följer de upp dina tarmtömningsvanor och blodprover och kan ge goda råd. Vanligen räcker det vitamin B12 om det är en mindre del man tog bort (som i ditt fall).
Gällande frågan om enzymer. Normalt behöver man inte ta extra enzymer för sin matsmältning om man inte har någon sjukdom som t.ex. gör att man producerar för lite. En sådan är brist på bukspottskörtelenzym, vilket kan testas med ett elastastest, kan din doktor förskriva ett läkemedel där enzymer tillsätts. Laktas är också ett matsmältningsenzym som en del har brist på. Enzymet bryter ner laktos (mjölksocker). En del personer är laktosintoleranta och saknar då detta enzym och får därför symptom när de intar mjölkprodukter.
Hälsningar,
Lina Vigren
Medicinskt ansvarig läkare vid Capio Gastro Center Skåne
Läs även: IBD - allt om kosttillskott och vitaminer »