Vet att det ännu inte finns så tydliga forskningsresultat gällande kostens påverkan vid IBD. Men vet man om en hälsosam kost med minskat intag av fett, socker, kött t.ex kan förhindra skov?
Även om man inte är intolerant mot laktos och gluten, är det ändå bättre för en IBD-sjuk att undvika det? Påverkar det tarmen negativt? Har en 12-årig son som har Ulcerös kolit och man vill förstås göra allt man kan för att undvika skov. Men kan vi ens påverka det förutom att förebygga med medicinering?
Finns det forskning på hur träning påverkar sjukdomsbilden?
Tack på förhand!
Hej, personer med IBD bör uppmuntras till att äta en varierad kost enligt Nordiska näringsrekommendationerna för att täcka sitt energibehov. Det betyder att en hälosam kost är lika viktigt om man har IBD som för övriga i befolkningen. Det har gjorts mindre studier som visar på postiva resultat av en kost som motsvarar de nordiska näringsrekommendationerna så det tycker jag att man alltid ska eftersträva. Olika uteslutningskoster föreslås med teorin om att de påverkar mikrobiotan eller tarmens genomsläpplighet/permeabilitet, men det samlade bevisläget är inte tillräckligt för att rekommendera någon specifik IBD-kost och ett enskilt livsmedel troligen inte är orsaken till återinsjuknande.
En del mår bättre av att utesluta laktos och gluten även om man inte har en intolerans men vi brukar aldrig uppmuntra till det, speciellt inte glutenfri kost eftersom det kan påverka att man lättare får andra brister speciellt i växande ålder. Det är lättare med laktos då det går att göra val av laktosfri produkter utan att man utesluter något.
Träning och fysisk aktivitet har i studier visat sig vara positivt så det bör uppmuntras till. Dock viktigt att ta det lugnare om man har ett skov, feber etc.
Läs även:
Inflammatorisk tarmsjukdom och träning »