Min dotter (38 år) fick diagnosen ulcerös kolit för cirka 10 år sedan. Hon medicinerar och har inte haft särskilda problem från sjukdomen på många år. Hon har två barn och graviditeterna har gått bra. Vid en röntgenundersökning konstaterades nu polyper på tjocktarmen. Har inte fått provsvar än, men läkaren säger att även om polyperna är godartade, så måste hela tjocktarmen opereras bort, eftersom det är risk för framtida elakartade polyper (vilket jag antar betyder tarmcancer).
Måste verkligen tjocktarmen avlägsnas? Kan man inte enbart operera bort polypen först och sedan avvakta operation? Hur funkar det om tunntarmen förbinds med ändtarmen?
Tacksam för snabbt svar!
Ulcerös kolit (UC) är en inflammatorisk tarmsjukdom med ökad risk för cancer i tjocktarmen. Därför genomgår dessa patienter regelbundna koloskopier för att man skall kunna avlägsna polyper och vid behov operera bort tjocktarmen i tid innan en cancer uppträder.
Enstaka godartade polyper behöver inte innebära att man behöver operera bort hela tjocktarmen. Om polyperna är av en typ som medför ökad cancerrisk så är rekommendationen att man tar bort hela tjocktarmen. Detta kan man avgöra vid mikroskopisk undersökning, men även delvis direkt vid koloskopin.
Utan tjocktarm så minskar vattenupptagningsförmågan ordentligt varför man bli lös i sin avföring, mer uttalat i början. Kroppen har en fantastisk anpassningsförmåga.
Med vänliga hälsningar,
Jacob Freedman
Allmänkirurg, specialist
Läs även: Risk för cancer vid ulcerös kolit»