Hej,
Jag är kvinna, 27 år, och har haft crohn i 6 år. Efter flera år av olika mediciner fick jag tillslut rätt i form av stelara tillsammans med azatioprin. Innan rätt medicin hade jag ungefär 20 skov på 4 år. Jag har nu varit skovfri i 2 år och hoppas att jag kommer vara det i resten av mitt liv. Jag lever dock med ständig oro över att se blod i min avföring och reagerar snabbt på minsta magsmärta, då jag är otroligt rädd för att må dåligt igen. Jag har varit hos flera dietister för att få tips om mathållning och får endast till svar "du får testa dig fram". Jag vill kunna påverka mitt liv och gör det mer än gärna med fungerande mat. Men vad ska jag äta? Vad ska jag inte äta? Hur ska jag förhålla mitt liv till min sjukdom? Hur påverkas min kropp av att jobba 3-skift i längden?
Slutligen, tack för att ni finns!
Tyvärr finns inga generella beprövade och vetenskapligt bevisade rekommendationer vad gäller kosthållningen. Ett undantag är att man bör undvika fiberrik och trådig mat om det pga eller efter genomgången inflammation, är trångt någonstans i tarmen.
Till sista frågan om 3-skift så är det nog inte värre med Crohns sjukdom än utan Crohns sjukdom. Vad gäller den näst sista frågan är mitt råd att försöka leva livet som om du inte har Crohns sjukdom, men rök inte.
Hälsningar,
Mikael Lördal
Överläkare inom Gastroenterologi
Läs även: IBD - behandling med kost»