Hej jag vill fråga hur behandlar man IBD med kost? Jag har problem sedan 3 år tillbaka. Jag äter nu glutenfri och laktosfri mat och det har blivit lite bättre. Min fråga är vad ska jag äta så att jag mår bättre? Ska jag fortsätta äta glutenfritt? Tack för svar.
Hej, det man rekommenderar är att äta enligt Livsmedelsverkets rekommendationer, dvs. enligt de Nordiska näringsrekommendationerna. Som i stora drag är enligt följande:
- mycket grönsaker, frukt, bär, baljväxter, potatis, fullkorn, nötter och frön
- mer fisk från hållbart förvaltade fiskbestånd
- måttligt med mejeriprodukter med låg fetthalt
- mindre kött och chark
- mindre av mat som innehåller mycket fett, salt och socker
- mindre alkohol. Det omdebatterade förslaget om att ammande helt ska avstå från alkohol finns inte med i den slutliga versionen.
Om du mår bra av att utesluta gluten och laktos kan du så klart göra det, men allra bäst är att inte börja utesluta en massa livsmedel utan att ha säkerställt att man har en diagnos för glutenintolerans. Du kanske skulle börja med gluten och göra ett test så du kan vara säker på om du även är glutenintolerant.
Hälsningar,
Katarina Pihl Lesnovska
specialistsjuksköterska
Läs även:
Översikt av crohns sjukdom och behandling »
Översikt av ulcerös kolit och behandling »
Kost vid inflammatorisk tarmsjukdom »