Hej jag undrar om mikroskopisk kolit kan innebära en ökad risk för polyper i tarmen eller ökad cancerrisk?
Tackar på förhand
Studier har inte kunnat påvisa någon ökad risk för tjocktarmscancer hos patienter med mikroskopisk kolit. 2021 publicerades en stor sammanställning av 12 studier medmer än 50 000 patienter och där såg man inte heller någon ökad risk för tjocktarmscancer. Man har i en av studierna dessutom sett en minskad risk hos dessa patienter för att utveckla polyper, vilket är mycket positivt då polyper ofta är förstadier som i en del fall vidareutvecklas över tid till cancer. Så det korta svaret är nej ingen ökad cancerrisk.
För de av er som inte känner igen mikroskopisk kolit som sjukdom så är det en av våra senare upptäckta inflammatorisk tarmsjukdom. Sjukdomen beskrevs faktiskt första gången i världen av en svensk läkare i Malmö på 70 talet. Typiska besvär är vattentunna diarréer och ibland även buksmärta. Typiskt är ofta också att man har ”urgency” där man måste rusa in på toaletten. Både män och kvinnor drabbas och i alla åldrar men sjukdomen är vanligare hos kvinnor och debuterar ofta kring 60 års åldern.
Livskvaliteten hos de som drabbas kan påverkas påtagligt vid aktiv sjukdom pga de akuta diarréerna och att det enstaka gång tom kan ge eller upplevas risk för avföringsinkontinens då man inte hinner in i tid på toaletten. Prognosen är däremot god och det finns läkemedelsstudier som visar att upp till 9 av 10 behandlade kan bli diarréfria på specifik behandling.
Enda sättet att få diagnos är att göra en koloskopi med provbitar från tarmen då vanliga blodprov, avföringsprov eller att bara titta med koloskopi tyvärr inte kan visa dessa typiska mikroskopiska förändringar som bara ses när provbitar från tarmen mikroskoperas. Sjukdomen har av detta också fått sitt samlingsnamn mikroskopisk kolit, med de specifika lite svåra namnen på de två subtyperna: Lymfocytär kolit och kollagen kolit.
Hälsningar,
Lina Vigren
Medicinskt ansvarig läkare vid Capio Gastro Center Skåne
Läs även: Hur behandlas Mikroskopisk kolit - inflammation i tjocktarmen»