Dricker regelbundet kefir som jag med hjälp av kefir gryn fermenterar själv. Tror mig ha nytta av de ingående lactobakterierna. Men, vid samtal med en dietist som hävdade att alla de nyttiga bakterierna redan dör i den sura magsäcken. Så var det med den nyttan!? Vad säger doktorn?
Denna fråga är inte så lätt och laktobakteriernas överlevnad från magsäcken till tarmen har utretts av en rad forskare. Jag har slagit upp ämnet i den internationella medicinska databas som finns och kommer fram till att det beror på vilken typ av laktobakterier som det är frågan om. Vissa typer av laktobakterier överlever bättre än andra och man försöker därför använda de mer tåliga laktobakterierna i olika livsmedelsprodukter. Det är därför svårt att säga om de laktobaciller som du fermenterar själv överlever. Dock kan du prova någon färdig produkt som finns på marknaden. För att vara helt säker föreslår jag att du kontaktar tillverkaren och frågar om de har kontrollerat produkten avseende detta.
Läs även: Förebygg diarré med probiotika»