Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | IBD

Rekommenderade vaccinationer för dig med IBD

Vid inflammatoriskt tarmsjukdom (IBD) har man en ökad risk att drabbas av svåra infektioner. Detta dels som följd av den vävnadsskadande tarminflammationen och den undernäring som sjukdomen ofta ger upphov till, och dels som en följd av de läkemedel och preparat som påverkar immunsystemet och den kirurgiska behandlingen som sjukdomen kräver. Därför är det viktigt att följa rekommendationerna för vaccinationer för tarmsjukdomen.


Publicerad den: 2024-09-24

Rekommenderade vaccinationer för dig med IBD
Annons

IBD är en kronisk inflammatorisk sjukdom som förekommer hos ungefär 0,8 procent av Sveriges befolkning. Årligen drabbas 7-10 personer per 100 000 personer för Crohns sjukdom och runt 20 per 100 000 personer för ulcerös kolit. De flesta diagnostiseras i unga år och förekomsten av IBD uppvisar inga avgörande könsskillnader.

Vid inflammatorisk tarmsjukdom finns det en ökad risk för att insjukna i smittsamma sjukdomar på grund av medicineringen som används för att lugna ner inflammationen. Vaccin är därför ett effektivt skydd för att förebygga smittsamma infektionssjukdomar. För att undvika att bli allvarligt sjuk är det viktigt att följa de rekommendationer av vaccin du bör ta vid IBD tarmsjukdom. 

Vid diagnos av IBD bör man först ta hänsyn till historien av infektioner och vaccinationer för att vaccinationer och andra förebyggande åtgärder ska kunna övervägas och vidare utföras innan immunsuppressiv läkemedelsbehandling. Immunsuppressiv medicin verkar genom att hämma eller hindra immunförsvarets aktivitet och används bland annat som underhållsmedicinering eller förebyggande behandling mot skov. När man går på läkemedel som påverkar immunförsvaret bör man nämligen undvika att ta vaccin samtidigt då det ytterligare stör immunsystemet.

Det finns flera olika tekniker för att skapa ett vaccin. De två klassiska varianterna kallas för levande vaccin och inaktiverade vaccin.

 Det är levande vaccin – och det bör du tänka på vid IBD

 Levande vaccin innehåller virus eller bakterier som försvagats så att de inte orsakar sjukdom. Försvagningen av viruset eller bakterien åstadkoms genom att det odlas länge i cellkultur. Det går även att försvaga virus eller bakterier med genteknik. Genom att försvaga viruset men tillsätta det i kroppen så skapas ett starkt immunförsvar mot viruset eller bakterien, utan att själv insjukna i sjukdomen. Exempel på levande försvagade vaccin är MPR‍-‍vaccin (mot mässling, påssjuka och röda hund).

Vaccin som alla ingår i det svenska vaccinationsprogrammet och ges i två doser. Första dosen ges vid 18 månaders ålder och den andra när barnet är i årskurs ett-två.

Då första dosen ges redan vid småbarnsåren så är det sällan ett kliniskt problem då det är väldigt ovanligt att man diagnostiserats och påbörjat behandling för IBD redan vid spädbarnsåren.

För barn som insjuknar i IBD under perioden för andra dosen rekommenderas det att man tidigarelägger dos två av MPR-vaccinationen (röda hund) och ge den innan immunsuppressiv behandling påbörjas. Även vaccinering mot vattkoppor ske ges innan man startar en immunmodulerande behandling.

Delta i enkätundersökning om inflammatorisk tarmsjukdom, IBD. Vi vill gärna höra om dina erfarenheter och din sjukdomshistoria för att bättre förstå hur IBD-vården fungerar och hur det är att leva med IBD - Svara på enkäten »

Vaccin hos barn vid IBD

 Levande vaccin skall som grundregel inte ges till en patient som har ett försvagat immunförsvar på grund av sjukdom eller läkemedel. Om det är möjligt tidsmässigt bör man försöka vaccinera patienten med levande vaccin minst tre veckor innan immunmodulerande behandling, vars preparat påverkar immunsystemet, startas och tidigast tre månader efter att behandlingen avslutats vid IBD. Om enbart steroider givits kan levande vaccin ges tidigast en månad efter avslutad behandling. 

Vaccin och behandling

Patienter som behandlas med immunmodulerande behandling får ett minskat immunförsvar vid infektion och vaccination. Därför bör generellt patienter som går på sådan behandling inte få levande vaccin. På senare tid har dock riskerna med att få en vattkoppsinfektion under sådan behandling jämförts med riskerna för infektion från ett försvagat vaccinvirus. Det föreslås att barn och ungdomar med IBD som behandlas med immunmodulerande läkemedel och inte har haft vattkoppor konsulterar en vaccinationsexpert för att väga fördelarna och riskerna med vaccination.

 Vaccinationer:

  1. Gula febern: Rekommenderas för resor till områden med gula febern (Afrika, Central- och Sydamerika). Vaccinationen ger livslångt skydd.

  2. Tyfoidfeber: Det finns både ett levande peroralt vaccin och ett avdödat vaccin som ges via injektion och ger gott skydd.

  3. Rotavirus: Ingår i det svenska vaccinationsprogrammet sedan 2019. Första dosen ges före 12 veckors ålder.

Tuberkulos (BCG): Erbjuds endast till barn i riskgrupper. Vaccination sker vid 6 veckors ålder och skyddar främst små barn mot allvarliga former av tuberkulos. 

Avdödade/Inaktiverade vacciner kan ges vid behandling av IBD

 Inaktiverade vaccin tillverkas genom att virus eller bakterier avdödas med värme eller på kemisk väg. De består av hela, eller framrenade delar, av mikroorganismer. Dessa vaccin kan ges till patienter som behandlas för IBD. Dock kan skyddseffekten av vaccinationen under en pågående immunmodulerande behandling vara något nedsatt. Därför kan det krävas kontroll om det finns behov av extra grunddos eller boosterdoser.

Vaccin som tillhör kategorin avdödade/inaktiverade vacciner är vaccin mot stelkramp, difteri, kikhosta, polio, vaccin mot pneumokocker, årsinfluensa, hepatit B och humant papillom-virus (HPV).

Närstående kan vaccinera sig som extra skydd  

Om man är närstående till någon som har IBD kan det vara en god idé att också vaccinera sig för att skydda den personen. Det minskar risken ytterligare för att din närstående blir sjuk. Även små barn kan vaccineras. Du kan fråga din kontaktsjuksköterska eller läkare om övriga vaccinationer.

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

 

    Källor

  • Att tänka på inför start av immunmodelerande behandling vid IBD - https://mellanarkiv-offentlig.vgregion.se/alfresco/s/archive/stream/public/v1/source/available/SOFIA/NU10035-986315719-47/SURROGATE/Att%20t%c3%a4nka%20p%c3%a5%20inf%c3%b6r%20start%20av%20immunmodulerande%20behandling%20vid%20IBD.pdf
  • Läkemedelsverket - https://www.lakemedelsverket.se/sv/behandling-och-forskrivning/behandlingsrekommendationer/sok-behandlingsrekommendationer/lakemedel-vid-inflammatorisk-tarmsjukdom-ibd---behandlingsrekommendation#hmainbody4
  • Läkemedelsverket - https://www.lakemedelsverket.se/sv/behandling-och-forskrivning/vaccin/utveckling-av-vaccin/olika-typer-av-vaccin#hmainbody1
  • Barnläkarföreningen - https://gastro.barnlakarforeningen.se/wp-content/uploads/sites/10/2023/02/PIBD_VP_7.7_revision_230206.pdf

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.