Kost vid inflammatorisk tarmsjukdom
Kunskapen om sambandet mellan inflammatorisk tarmsjukdom och kost håller på att förändras. Även om det har framkommit kunskap om sambandet mellan kost och inflammatorisk tarmsjukdom på befolkningsnivå finns det stora individuella variationer och en kost som passar för en person kan vara olämplig för en annan.
Vad är inflammatorisk tarmsjukdom?
Inflammatorisk tarmsjukdom är en kronisk inflammation i tarmen. De två vanligaste inflammatoriska tarmsjukdomarna är Crohns sjukdom och Ulcerös kolit.
Crohns sjukdom angriper främst den nedre delen av tunntarmen, men kan också finnas i tjocktarmen och andra delar av mag-tarmkanalen. Crohns sjukdom karakteriseras av perioder av buksmärtor och diarré.
Ulcerös kolit förekommer endast i tjock- och ändtarmen. Vanligen är bara ändtarmen eller nedre delen av tjocktarmen drabbad. Ulcerös kolit kännetecknas av blodig och slemmig diarré.
Ibland kan det vara svårt att skilja mellan Crohns sjukdom och ulcerös kolit. I grova drag är behandlingen av de två sjukdomarna densamma, men det finns också viktiga skillnader.
Inflammatorisk tarmsjukdom leder till symtom som smärta, illamående, feber och diarré. Man kan få minskad matlust, minskat näringsupptag (malabsorption), ändrad förbränning och ibland näringsbrist.
Kunskapen om sambandet mellan inflammatorisk tarmsjukdom och kost håller på att förändras. Även om det har framkommit kunskap om sambandet mellan kost och inflammatorisk tarmsjukdom på befolkningsnivå finns det stora individuella variationer och en kost som passar för en person kan vara olämplig för en annan.
Bedömning av näringsstatus
Nutritionsstatusen hos patienter med inflammatorisk tarmsjukdom bör bedömas för att avgöra om koståtgärder är nödvändiga. En sådan bedömning inkluderar vikt, BMI, kostintag, energiförbrukning, kroppsfunktioner och ibland mätning av proteiner i blodet.
Näringsbrister kan leda till hämmad tillväxt (hos barn), viktminskning och minskad muskelmassa, benskörhet och brist på vitaminer och spårämnen.
Vill du få mer kunskap om inflammatorisk tarmsjukdom, IBD?
Genom att prenumerera på vårt kunskapsbrev om IBD får du tillgång till användbara tips och råd som kan förbättra din vårdupplevelse och öka din trygghet. Vi delar även information om olika behandlingsalternativ och presenterar de senaste forskningsrönen inom området.
Livsmedel
Under 2024 publicerades en stor översiktsstudie som jämförde resultat från många tidigare studier. Den visade att ett högt intag av frukt och grönsaker minskade förekomsten av inflammatorisk tarmsjukdom. Dieter med ett högt intag av kött, ultraprocessade livsmedel, fetter och raffinerat socker ökade förekomsten av inflammatorisk tarmsjukdom. Ett högt intag av frukt och grönt verkar också kunna ge ett lindrigare förlopp hos dem som redan har inflammatorisk tarmsjukdom.
Patienter med Crohns sjukdom som har tagit bort delar av tarmen får ökat upptag av oxalat, vilket kan leda till njursten. Sådana patienter bör vara försiktiga med mat som innehåller mycket oxalat som till exempel spenat, rabarber, rödbetor, kaffe, te, lågkaloriläsk och choklad. Patienterna bör uppmanas att dricka mycket.
Patienter med Crohns sjukdom som har mycket magsmärtor kan ibland behöva vara försiktiga med fiberrika livsmedel, som till exempel frukt och grönsaker. Mängden fibrer kan täppa till trånga partier av tarmen.
Delta i enkätundersökning om inflammatorisk tarmsjukdom, IBD. Vi vill gärna höra om dina erfarenheter och din sjukdomshistoria för att bättre förstå hur IBD-vården fungerar och hur det är att leva med IBD - Svara på enkäten »
Vitamin- och mineraltillskott
Crohns sjukdom och kirurgiska ingrepp med borttagning av delar av tarmen kan minska upptaget av vitaminer, fett, kalcium och magnesium. Järntillskott och regelbundna tillskott av vitamin B12 kan krävas i sådana fall. Tillskott av folsyra kan vara viktigt för patienter som behöver vara försiktiga med färsk frukt och grönsaker, och för patienter som använder azatioprin.
Allmänt rekommenderas vitamintillskott för alla med inflammatorisk tarmsjukdom, och särskilt för barn för att undvika tillväxthämning. Stora doser kan dock göra mer skada än nytta.
Kosttillskott
De flesta med inflammatorisk tarmsjukdom behöver inte ta kosttillskott för att öka kalori- och proteinintaget, men för dem som har tydliga tecken på näringsbrist kan det vara nödvändigt.