Gåtan kring IBD närmar sig en lösning
Inte nog med att en person som lider av inflammatorisk magsjukdom (IBD) tvingas leva med obalanserad tarmflora – de encelliga små organismerna är dessutom ständigt varierande. På vilket sätt och hur dessa förändras över tid presenteras nu i den hittills största studien av sitt slag.
Att en person med IBD, exempelvis Crohns sjukdom eller ulcerös kolit, har brist på vissa hälsosamma och inflammationsdämpande tarmbakterier och samtidigt har mer av andra - det är känt sedan tidigare.
Det som är nytt har istället att göra med hur floran av tarmbakterier även förändras över tid. Det syns inte hos friska personer. I studien som nyligen presenterats i Nature Microbiology, har forskarna under två år följt 137 örebroare som var tredje månad fått lämnat avföringsprover för analys.
Ostabil tarmflora med snabba förändringar
Studien, som gjorts i samarbete med forskare i USA, Tyskland och Spanien, är en av de första, och den hittills klart största, avslöjar att förändringarna är så pass snabba att man i framtiden skulle behöva mäta mikrobiomet ännu tätare, närmast i realtid.
Har du eller någon du känner IBD? - Missa inte att gå in på IBD-Koll.se
Vill du få mer kunskap om inflammatorisk tarmsjukdom, IBD?
Genom att prenumerera på vårt kunskapsbrev om IBD får du tillgång till användbara tips och råd som kan förbättra din vårdupplevelse och öka din trygghet. Vi delar även information om olika behandlingsalternativ och presenterar de senaste forskningsrönen inom området.
Från en mätning till en annan kunde vissa bakterier försvinna nästan helt för att nästa gång ha återkommit. Hos vissa patienter kunde halva mikrobiomet bytas ut av andra sorters bakterier inom loppet av tre månader. Sådana förändringar sammanföll ofta med perioder av förvärrade symtom. Hos friska var mikrobiomet mycket mer stabilt och höll sig inom ett smalare spann.
[ReadMoreLinkBoxSecond]Dramatisk ökning bland barn
Varför vissa drabbas av IBD har flera möjliga förklaringar. De traditionella har att göra med ärftlighet och rökning. Dock är dessa omöjligt ensamma bovar sett till den dramatiska ökning av antalet IBD-fall som setts på senare tid – inte minst bland barn. Misstanken där har att göra med och hänger ihop med är att det hänger med livsstil vilket det i dagsläget forskas mycket kring. Bland annat kostens inverkan samt kring antibiotikaanvändning fokuseras det mycket på.
Målet efter det som studien visat är nu att utveckla metoder för att enkelt testa mikrobiomet och sedan ta fram behandlingar för att försöka hålla dem inom det mer hälsosamma spannet.
[ReadMoreLinkBoxThird]Kostråden hittills oförändrade
Så länge är det samma råd och kring kost vid IBD som rekommenderas. Ät så varierat som möjligt för en så bred och balanserad tarmflora som möjligt heter det. I en frisk tarmflora håller bakterierna koll på varandra så att ingen kan ta kommandot och dominera.
Kommentera denna artikel
Har haft IBS/IBD från barnsben. Växte dåligt. Trots detta fick jag diagnos för några år seda. Är 63 år snart. Har även myalgi (fibro), diafragmabråck, gallmalabsorption, fettlever, phantosmia, lingua geografica mm. så IBD kommer inte ensamt. Tror på en genetisk obalans i immunförsvaret till att börja med.
Hej!
Utreds för IBD. Jag tror inteden här sjukdommen kommer ensam.
Har Hypotyreo(låg ämnesomsättning), lactosintolerans Reynads syndrom.
Testade mjölk direkt från ko en gång.
Ingen reaktion....märkligt??
Gluten i div. spannmålsprodukter ger mig och andra jag känner inflammationer i buken med åtföljande värk.
Äntligen har tarmfloran uppmärksammats de senaste åren. Jag fick lära mig på 1960-talet allt det som man nu "funnit " i senaste forskningen. I gamla östblocket används Topinulin Aktiv, fruktooligosackarider mot alla dessa besvär med stor framgång.
Jag kan gärna medverka till sådana studier med preparatet.
Bi-packsedel: http://www.aktivsyn.se/bp_topinulin.html
Referenser från användare: http://www.aktivsyn.se/referenser.html
info@aktivsyn.se
Docent Karlgren,
Du tror inte det kan bero på de s.k chemtrails som släpps ut från flygplanen, eller kanske några elakartade tomtar som sprider ovetenskap i vår värld.
Låt dom som forskar jobba vidare, utan råd från foliehattar.
Våra matvanor har försämrats oerhört till det sämre. Dagens näring har brist på mineraler t.ex. Och framför allt näring åt de goda bakteriestammarna som om de har övervikt, sköter immunförsvaret, avger viktiga vitaminer som K2", smörsyra m.m.
Balanserar också kolesterol / blodsocker samt fetma.
Lägg till stress, för mycket sött som gynnar de skadliga bakterierna i grovtarmen, och att vi rör oss allt mindre.
Många faktorer som samverkar alltså.
Anledningen till att IDB ökar så enormt beror på GMO"maten" på marknaden - all processad mat innehåller idag GMO - och GMO förändrar tarmfloran, eller mikrobiotan som är det mer korrekta namnet, på EXAKT det sätt som beskrivs ovan i artikeln.
Den enkla lösningen är alltså att eliminera ALL GMO i födan så att vi ENBART har rena äkta matvaror och ingredienser. Då skulle IBDfrekvensen återgå till den nivå den låg på före 1950 igen.
Enkelt att avgifta tarmfloran och återställa den goda med alla mjölksyrestammarna.
Läs referenser från användare:
http://www.aktivsyn.se/referenser.html
Topinulin heter den helt naturliga prebiotikan som gör just detta:
http://www.aktivsyn.se/men_prod.html
Inga har kommenterat på denna sida ännu