Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Covid-19: Råd till dig med IBD (inflammatorisk tarmsjukdom)

Har du exempelvis ulcerös kolit, Crohns sjukdom eller mikroskopisk kolit och är fundersam över hur du ska tänka rörande din sjukdom och dina läkemedel under pandemin? Här är några råd till dig! 


Publicerad den: 2020-05-15

Råd om coronavirus, covid-19 och inflammatorisk tarmsjukdom
Annons

Råden kommer från Svensk gastroenterologisk förening och bygger framför allt på riktlinjer om hur andra infektionssjukdomar hos IBD-patienter, samt fallrapporter från hela världen. 

Råd för dig med IBD under covid-19-pandemin:

  • Följ de allmänna råden som finns för covid-19. Läs också råd om hur man ska tänka om någon närstående insjuknat i covid-19.

  • Om din tarmsjukdom är stabil och du inte har några symtom ska du fortsätta som vanligt med din behandling.

  • Om du är får ett skov (sjukdomen är aktiv) eller om du får nya symtom ska du kontakta den mottagning du vanligtvis går hos för dig sjukdom.

  • Risk att utveckla allvarligare covid-19-symtom på grund av immundämpande läkemedel har hittills inte påvisats vid IBD.

  • Det finns sannolikt en ökad risk för allvarligare covid-19-sjukdom om du har ett skov i din sjukdom och blir smittad med coronaviruset, därför är det viktigt att du inte slutar med din underhållsbehandling.

  • Om du behandlas med immundämpande läkemedel bör du kontakta sjukvården om du får covid-19-symtom, såsom feber, hosta eller andningsbesvär. 

Här är IBD-patienter som har ökad risk för allvarlig covid-19-sjukdom:

  • IBD patienter som är 70 år eller äldre. Hög ålder ökar risken för allvarlig covid-19-sjukdom. 

  • IBD-patienter med pågående immunmodulerande (även biologisk) behandling och personer som även lever med annan sjukdom såsom hjärt-lungsjukdom, hypertoni eller diabetes. 

  • IBD-patienter som nyligen (mindre än sex veckor) börjat med biologiska läkemedel tillsammans med pågående immundämpande behandling (tiopuriner, metotrexat). 

  • IBD-patienter med prednisolondos ≥ 20 mg/dag (eller motsvarande). 

  • Aktiv IBD-sjukdom trots pågående biologisk och/eller immundämpande behandling. 

  • Malnutrition (ofrivillig viktförlust, ätsvårigheter eller undervikt) inklusive korttarmssyndrom och parenteral nutrition (vätska och näring ges intravenöst). 

Vaccination mot covid-19?

Frågor och svar om vaccination mot covid-19 kan du läsa här!

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Peter 2021-09-15 16:01 (3 år sen)

    Har ulcerös kolit. Äter asacol dagligen. 2 tabletter a 800 milligram. Kan jag vaccinera mig mot covid-19?

  • Avatar Claudio 2021-07-7 16:03 (3 år sen)

    Jag har ibd ulecörs kolit och undrar om jag kan ta det covid 19 vacin, min sjukdom håller sig lugn har inte haft någon blod i avföringen på länge minst några månader endast lite diarré har förekommit . Äter både asacol dagligen.

  • Avatar Ralf 2021-06-16 21:33 (4 år sen)

    Hej. Jag har ulecörs kolit och har bokat tid för vaccination på söndag och undrar om jag kan ta det. Min sjukdom håller sig lugn. Äter både asacol och azatioprin.

  • Avatar Anders 2021-04-8 19:52 (4 år sen)

    Har mb-crohn äter asacol folsyra bephan azathioprin kan jag ta covid vaccinet?
    Eller vad händer. Tacksam för svar.

  • Avatar Liisa 2021-03-25 18:37 (4 år sen)

    Hej, har nyligen fyllt 70 år. Får biologiskt medicin Inflectra mot Ulcerös Kolit.
    Min fråga är om jag kan ta Covid 19 vaccinet och hur det i så fall går ihop med den här biologiska medicinen.
    Tacksam för svar!

  • Avatar Nita 2021-01-13 22:58 (4 år sen)

    Hej/Jag anser nog att infon om crohns och att vi har en ngt ökad risk f att drabbas av coviden har sin plats här på Netdoktor. Ropen skalla; mer och grundlig information åt alla :-)

    Men var finns info om huruvida gruppen crohnare och colitare ö ht BÖR vaccinera sig mot coviden? Sjukdomarna är ju ändå autoimmuna. Dessutom känner ju inte till om läkemedelsföretagen Ö H T har testat sina resp vacciner på just vår grupp eller hur? Kanske vi löper risk att drabbas av ngt svårare biverkningar än vad en fullt frisk person gör? Vet ngn ngt om detta???

  • Avatar Anita Helena 2021-01-1 20:26 (4 år sen)

    Hej!
    Finns det ö h t ngn info/iakttagelser ang om att man som crohnpatient (autoimmun sjukdom) BÖR eller INTE BÖR låta sig vaccineras med det nya covid 19-vaccinet? Har iakttagelser ö h t gjorts världen över på vilket sätt crohnare (mag-tarmpatienter) har reagerat på det nya vaccinet?
    Tacksam för svar fr specialistläkare.

  • Avatar Ann-Marie 2020-09-30 11:25 (4 år sen)

    Jag har Crohns sjukdom och läkaren tror att sjukdomen har spridit sig, ligger jag i riskzonen för covid-19. Jobbar på Äldreboende som Undersköterska. Har även sjukdomen Takayasus Arterit och har biologisk och/eller immundämpande behandling.

  • Avatar Orvokki 2020-09-12 07:06 (4 år sen)

    Jag har Chrons sjukdom. Sedan har jag jättemycket gaser i magen. Det är mycket besvärligt med gaser. På morgonen när jag vaknar, börjar gaserna komma och under hela dagen. Och dom luktar illa.
    Kan jag ha laktos in tolerans ? Vilka mediciner skall jag använda ?
    Med vänlig hälsning
    Orvokki

  • Avatar Vala 2020-09-5 21:53 (4 år sen)

    Hej!

    Vill kommentera en tidigare avsändares inlägg daterat (2020-06-24)

    Hade samma symptom som du under flera år. Fick träffa en läkare för ca ett år sedan och hen misstänkte laktosintolerant. Det visade sig att så var fallet.
    Nu undviker jag all produkter som innehåller laktos och mår mycket bättre.

    Råder dig att kontakta din VC och be dem att ta laktosintolerans prover.
    Hoppas att det kan vara till hjälp!

    Lycka till!!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.