Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

10 frågor och svar om IBD

Inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) är ett samlingsnamn för sjukdomarna ulcerös kolit och Crohns sjukdom. Sjukdomsdebuten infaller vanligen vid 15-40 års ålder och förekommer i samma omfattning hos både kvinnor och män. IBD går inte att bota, men med rätt behandling kan man leva ett gott liv. Här svarar Mikael Lördal, överläkare inom gastroenterologi på läsarnas frågor.


Publicerad den: 2017-12-05

10 frågor och svar om IBD
Annons

1. Vad är orsaken till ulcerös kolit?

Varför får en del ulcerös colit , vad är själva orsaken, är det maten, inre stress, psykiskt, svamp eller vad beror det på? Det sägs att kroppen angriper sig själv men varför gör den det, jag tror på samspel mellan kropp och själ och att det behöver vara ett visst flöde i kroppen är det möjligt att det är där det brister. /Frågvis

SVAR: 

Det finns inget enkelt svar på denna fråga. I grund och botten handlar det om flera samverkande orsaker, arv, miljö och infektion. Det just nu "hetaste spåret" är att sjukdomen uppkommer på grund av ett stört sampel mellan kroppens/tarmens immunförsvar och tarmens mikroflora, det vill säga bakterier, virus, svampar och parasiter.
Immunförsvarets viktigaste uppgift är att kunna skilja på "Själv" och "Icke-själv" och angripa/förgöra "Icke-själv", det vill säga skadliga inkräktare. Försvarsmetoden är inflammation. Mikrofloran kan sägas uppfattas som "Icke-själv", lurar immunförsvaret som startar en inflammation som skadar tarmen.

Annons
Annons
[ReadMoreLinkBoxSecond]

2. Måste man undvika alkohol när man äter kortison?

Hej! Jag undrar om det är tvunget att helt avstå från alkohol under tiden man äter kortison. Ett par glas rött vin till maten brukar jag dricka 3-4 ggr/vecka. Nu i adventstider blir det även lite glögg emellanåt. Är det extra viktigt att avhålla sig från all form av alkohol under medicinering? Vissa personer i min omgivning påstår det. / Vänligen Annika

SVAR:

Nej. Medicinering med kortison gör inte att man är mer känslig för alkohol.

[ReadMoreLinkBoxThird]

3. Varför tål man inte järntabletter?

Varför tål inte personer med ulcerös kolit och Crohns sjukdom järn i tablettform?

Annons
Annons

SVAR:
Man kan nog säga att personer med ulcerös kolit och Crohns sjukdom i princip tål järntabletter lika bra eller lika dåligt som friska personer. Däremot är det så att om sjukdomarna är aktiva tas inte järnet upp i tarmen och järntabletterna gör därmed ingen nytta.

4. Återkommande blödningar i tarmen, varför?

Jag har enorma mängder blod i avföringen och kramp/kolikartade smärtor - varför får jag det återkommande? Det enda som stoppar dessa blödningar är Colifoam, och då krävs en kur på över 2 veckor.

SVAR:

Om du har diagnosen ulcerös kolit eller Crohns sjukdom i tjocktarmen är den troliga orsaken till förekomsten av blod i avföringen helt enkelt att inflammationen är aktiv. När du sedan behandlar inflammationen med Colifoam försvinner blodet, vilket uppfattas som att inflammationen läkt. Om dessa besvär kommer ofta behöver du någon form av förebyggande behandling, t ex läkemedel som innehåller 5-aminosalicylsyra. Prata med din läkare om detta.

LÄS MER: Crohns sjukdom (IBD)

5. Vilken kost rekommenderas vid Crohns och ulcerös kolit?

Hej, undrar om de senaste kostrekommendationerna när det gäller både Crohns och ulcerös kolit. Senaste forskningen ev?

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

SVAR:

Det finns egentligen inga generella rekommendationer på bra respektive dåliga livsmedel vid inflammatorisk tarmsjukdom. Vad som är bra respektive dåligt skiljer sig från person till person. Det är därför bra att träffa en dietist så att man får hjälp att välja mat utifrån sin egen situation.

6. Ska man fortsätta med behandling trots symtomfrihet?

Hej!
Min man och jag funderar över en sak. Han diagnosticerades med ospecificerad IBD för fem år sedan, när han var 34 år. Läkaren som koloskoperade trodde Crohns medan patologen trodde mer på Ulcerös colit.
Han behandlades först med Prednisolon i sex veckor och blev snabbt mycket bättre. Sedan dess har han ätit Asacol 800 mg x 2. Han har inte haft något mer skov sedan dess och de årliga proverna är fina, förutom lätt förhöjt calprotectin strax över 100. (Det var över 1600 när han blev sjuk.) Han mår bra och har inga symtom.

Det vi undrar är varför man fortsätter att behandla med Asacol trots att han mått bra så pass länge? Skulle det vara skadligt att prova sluta med det en period, för att se vad som händer eller finns risk att tarmen tar skada av då? (Självklart skulle han inte sluta utan att rådgöra med sin läkare först, men vi är intresserade av att höra din åsikt om det hela, som en second opinion.)
Tack på förhand!

SVAR:

Asacol är ett läkemedel som kan användas både för att läka ett skov av aktiv sjukdom och att förebygga nya skov. I det senare fallet använder man en lägre dos.

Behandlingen verkar fungera bra för din man, som har varit besvärsfri så pass länge. Om han slutar finns risk för ett nytt skov, men ett nytt skov kan komma ändå, trots medicineringen. Medicinering med Asacol minskar dock risken för nytt skov. Jag brukar likna medicineringen med Asacol med brandförsäkring, om det inte brunnit på flera år, törs du då säga upp brandförsäkringen?

LÄS MER: Ulcerös kolit (blödande tjocktarmsinflammation, IBD)

7. Är Adacolumn en ny metod?

Hej! Är Adacolumn en ny metod? Varför används den inte flitigt eller när får man som patient prova behandlingen?
Jag har ulcerös kolit sedan december/januari 2015 och har först nu (nästan) blivit av med ett jobbigt skov men aldrig hört talats om behandlingen, bara testat alla läkemedel från asacol till remicade.

SVAR:

Adacolumn är en behandlingsmetod som har använts under många år men den är inte tillgänglig mer än på ett fåtal sjukhus i landet. Behandlingsresultaten är inte bättre än resultaten för läkemedelsbehandling och om behandlingen hjälper brukar det ta längre tid än för läkemedel.

8. Prova avföringskapsel vid Crohns?

Finns det någon som provat avföringskapseln mot crohns. Min son har IBD och även clustridiebakterier till och från. Skull en kapsel med bakterier kunna hjälpa honom? Har idag humira som inte hjälper så bra. Har haft Remicade tidigare som slutade hjälpa.

SVAR:

När du skriver "avföringskapsel" tror jag att du menar avföringstransplantation. Den metoden har man använt med stor framgång vid svåra infektioner med bakterien Clostridium difficile. Det har också genomförts forskningsstudier på avföringstransplantation vid inflammatorisk tarmsjukdom, främst ulcerös colit, men metoden har ännu inte kommit till användning i den dagliga sjukvårdsverksamheten.

9. Entyvio och graviditet

Hej!
Jag har ulcerös colit och behandlas för närvarande med Asacol och Entyvio. Jag vill bli gravid och min läkare vill inte att jag ska få Entyvio-behandling under min graviditet därför kommer snart behandlingen avbrytas. Jag är rädd för att få skov under graviditeten, då jag fick det förra gången och det slutade riktigt illa. Vet du hur långt man kommit på studier om Entyvio och graviditet?

Jag har förstått det som att de har kommit längre i USA än i Europa, men jag kan inte hitta några tillförlitliga källor på att medicinen ska vara OK för barnet. Vet du någon sida där jag kan hålla utkik efter ny forskning?
Väldigt tacksam för svar / Sara

SVAR:

Det finns inga studier rörande Entyvio och graviditet eftersom de kvinnor som deltagit i studierna har varit tvungna att se till att inte bli gravida under den tid som studierna pågått.

Däremot finns det en del erfarenheter från kvinnor som blivit gravida under behandling med Entyvio. I april i år publicerades data från en genomgång av 27 graviditeter där kvinnan direkt eller indirekt (mannen behandlades med Entyvio) varit utsatt för Entyvio och man såg inga säkerhetsrisker.

Dessa resultat måste man ta med en stor nypa salt eftersom det rör så få fall. Skall man använda Entyvio under graviditet måste man noga väga behandlingsnyttan för kvinnan mot de eventuella riskerna för det väntade barnet. Sammanfattningsvis alltså behandling bara undantagsvis under graviditet.

10. Avföring som vatten - finns det någon hjälp?

Jag är drygt 60 år och opererad två gånger för Crohns sjukdom. Numera är sjukdomen inte aktiv men tyvärr så har jag stora post operativa besvär eftersom ca 70% av tjocktarmen är bortopererad plus någon meter av tunntarmen.

Mitt bekymmer är att min avföring är som vatten vilket ställer till problem för mig. Jag har prövat det mesta mot detta men inget har hjälpt utöver preparat som Imodium men då får jag istället problem med tarmvred. Finns det något hopp för mig att hitta något som skulle kunna funka?

SVAR:

Du skriver att du opererat bort "70% av tjocktarmen och någon meter av tunntarmen". Det skulle innebära att du förlorat mycket tarm och då blir det nästan ofrånkomligen besvär med lös och riklig avföring helt enkelt därför att tarmen inte hinner ta upp all den vätska (cirka 10 liter) som tarmen måste hantera varje dygn.

Du har säkert provat läkemedlet Questran, men det brukar inte hjälpa så bra när en större del av tjocktarmen är bortopererad. Behandlingen får i de flesta fall inriktas på att "bromsa tarmen", med läkemedlet  loperamid (Dimor, Imodium). Denna behandling kan dock vara svårstyrd och som i ditt fall innebära att det blir "tvärstopp" i tarmen.

Läs alla frågor och svar:

Den 5 december 2017 kunde Netdoktors besökare chatta om IBD med Mikael Lördal, överläkare inom gastroenterologi vid Karolinska Universitetssjukhuset. Om du vill läsa alla frågor och svar kan du klicka dig vidare på denna länk: Chatt om ulcerös kolit och Crohns sjukdom

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Ulla-Carin 2020-09-9 16:33 (4 år sen)

    Mycket intressant artikel. Jag ska även läsa chatten för att få läsa allt. Jag har Ulcerös Colit sen november -99.

  • Avatar Tidigare användare 2019-07-13 20:37 (6 år sen)

    Kan man dö av crohns sjukdom och vilken ålder

  • Avatar Tidigare användare 2018-10-3 00:18 (6 år sen)

    Hej
    Är en kille på 20 år som just blivit genom gått op.
    Hela tjocktarmen blev bortagen då den var grav inflammerad, Läkarna har inte kunnat hitta något inflammation på tunntarmen.

    Nyligen nu har jag fått mycket smärtor på buken och lite blod kommit från tunntarmen. sökte hjälp på akut, men där var proverna bra inga tecken på inflammation,.

    PS blev hemskickad efteråt, värför kommer det sig isf blod?

    med vänlig hälsning
    Maxi


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.