Hej,
Om man är laktosintolerant, vilka mjölkprodukter ska man då välja för att lida minst, de med högt fettinnehåll eller de med lågt? Vilket gör minst skada, grädde eller lättmjölk?
Hej,
Tack för din fråga. Mängden laktos varierar i olika mjölkbaserade produkter beroende på beredningssätt och fetthalt där högre fetthalt ger något lägre laktosinnehåll. Dock är andra faktorer betydligt viktigare än fetthalten.
Till exempel innehåller hårdost lägre laktoshalt än färskost oavsett fetthalt. Anledningen till att ost innehåller låg halt laktos är att den största mängden laktos finns i den delen av mjölk som man kallar vassle och den skiljer man från ostmassan när man tillverkar ost. Dock finns en del laktos kvar i ostmassan. Vid lagring förbrukas en del av den laktosen så att långtidslagrad ost är i praktiken är i stort sett laktosfri medan färskost eller ost som lagrats en kort tid innehåller lite mer laktos.
Ett annat exempel där laktoshalten påverkas av andra faktorer än fetthalten är vanlig mjölk kontra yoghurt där lactobacillerna som fermenterar mjölken till yoghurt förbrukar en del av laktosen vid syrningsprocessen så att yoghurt kommer att ha en betydligt lägre laktoshalt än mjölk vid samma fetthalt.
På apotek säljs laktaspreparat som består av de enzymer som man lider brist på när man är laktosintolerant. Dessa kan man ta när man vet att man kommer att äta laktos, till exempel på restaurang eller när man är bortbjuden och inte kan styra intaget så lätt. De företag som tillverkar dessa preparat brukar ha listor med information om laktoshalten i olika livsmedel. Fråga efter det på apoteket.
Idag finns även en stor mängd laktosfria mjölkprodukter i mejerikylen.
Om du vill veta mer om laktoshalten i blandade produkter och vilka ord man ska se upp med i ingredienslistan på olika livsmedel så rekommenderar jag dig att du tar kontakt med en dietist där du bor.
Med vänliga hälsningar
Här kan du läsa mer om laktosinnehåll i olika produkter »