Hej, Min gallblåsa opererades bort i oktober 2010. I en liten tub fick jag med några av mina gallstenar hem. Finns det något enkelt test varmed man kan fastställa om stenarna utöver av att ha bildats av kolesterol, vilket är det vanliga, har gynnats av intag av sura ämnen eller tvärtom. Är jag av den sorten som bör äta mer sura ämnen inte? Detta är vad jag vill komma till med min fråga.
Hej och tack för din fråga.
Jag har inte hittat några vetenskapliga studier som påvisat något samband mellan surheten i maten och risken att bilda gallstenar. Det vore högst osannolikt att det finns ett sådant samband. Vi har ju alltid magsyra i magsäcken, vilket gör att all mat hamnar i en mycket sur miljö. Om det vore ett samband mellan surheten i maten och risk för gallstenar så borde det finnas ett samband mellan intag av magsårsmedicin (som tar bort magsyran) och gallstenar, vilket det inte finns.
Med vänliga hälsningar