Hej! Jag är en 31årig kvinna som opererats akut för gallsten förra veckan. De fick även göra en gastroskopi för att den vägen ta ut stenar som satt fast i gångarna. Jag undrar nu tre saker. 1. Finns det några kostråd för mig för att inte få fler besvär eller för att jag nu saknar gallblåsa? Finns det mediciner jag bör se upp med? 2. Varför fick jag gallsten? I släkten har endast min morfar haft detta. Jag är inte överviktig eller äter onyttigt. Jag har ätit p-piller i många år och en del antidepressivt de senaste tre åren. Har fött ett barn. Äter inte kött och fågel, men en hel del fisk och skaldjur. 3. Vad har jag att förvänta mig av min mage nu? Nya besvär?
Hej och tack för din fråga.
1. Nej, ät vad du önskar men ha i åtanke att en liten del av oss människor kan till och från få besvär med kramp från gallgången som kan utlösas av typisk 'gallmat' som fet mat, äpplen, gurka, paprika mm. Det kan kännas som ett lindrigare gallstensanfall.
2. Det forskas fortfarande på denna fråga som inte har något svar. Ökad risk för gallsten ser man i en del familjer, efter stor viktförändring, efter flera graviditeter (>5 i en studie) samt vid en del ovanliga metabola sjukdomar och efter större blödningar (när det nedbrutna färgämnet i blodet bryts ner och utsöndras i gallan där det kan bilda så kallade pigmentstenar).
3. Efter galloperation finns en något ökad risk att få besvär med "sur mage" och "orolig grovtarm" vilket då kan ge sig till känna som magkatarr, halsbränna och lösa avföringar. De flesta har dock inga besvär.
Med vänliga hälsningar