De senaste 10 åren har jag haft problem med gasig mage, men annars mått bra fastän det varit lite obehagligt emellanåt. När jag besökte läkare nämndes att det kanske är IBS och jag fick rekommendationer om vad jag skulle äta. För ca ett halvår sedan märkte jag började gå ned i vikt, utan att sträva efter det. Eftersom jag fortfarande mådde bra så brydde jag mig inte så mycket om det, utan tänkte först att det kanske berodde på lite andra matvanor, t.ex. byte av lunchrestaurang. I mars var jag i Sydostasien och efter hemkomsten fick jag kraftiga diarréer och gick ständigt hungrig eftersom jag inte kunde behålla maten. Några veckor efter hemkomsten, så kontaktade jag infektionskliniken, men proverna pekade inte på några problem. Samtidigt som jag väntade på provsvar blev jag hastigt sämre, hade svårt att äta, blev matt och orkeslös på dagarna och fick symtom som tydde på magkatarr. Jag började läsa allt jag kom åt på internet om magproblem och kom på att mina symtom påminde mycket om glutenintolerans. Jag testade att ta bort gluten ur kosten, och jag blev omedelbart mycket bättre. För första gången på många år har jag en normal avföring. Jag tror själv att jag funnit problemet och är förstås glad över att må bra. Jag tycker det är olyckligt att jag inte har fått någon diagnos. Jag är medveten om att det är vanskligt med självdiagnoser men det snabbaste och enklaste för mig var att prova att ta bort gluten i stället för att kontakta läkare och riskera väntetid. Även om jag själv inte tror det, så funderar jag på om glutenintolerans kan förväxlas med något annat, eller om glutenintolerans kan vara en följd av en annan sjukdom, som kanske är värre. Nu har det gått 2-3 veckor efter att jag tog bort gluten ur kosten men jag har fortfarande inte gått upp i vikt. Jag gick först ner ett halvkilo till, innan viktnedgången stannade av. Aptiten har blivit bättre, men den känns inte helt 100. Totalt har jag gått ned ca 10 kg det senaste halvåret. Jag förväntar mig att gå upp i vikt nu när jag mår bättre, men än så länge har inget hänt. Är det normalt efter några veckors glutenfri kost? Bör jag kontakta läkare? Om jag förstått rätt får man diagnosen glutenintolerans efter biopsi, men dessförinnan bör man ju inte sluta äta gluten. Fast jag vill absolut inte börja med glutenkost igen, bara för att få diagnos. Vad vinner jag på en diagnos? Kan jag ha fel i min självdiagnos? Varför är det så viktigt med en dietist? Jag har ju upptäckt att det inte är så svårt att fixa glutenfri kost själv.
Du bör naturligtvis söker läkare för att få en ordentlig diagnos. Det är ytterst viktigt eftersom du då bör har en livslång diet. Det finns så många olika former av diarrébesvär och vissa patienter med IBS kan tillfälligt blir bättre på "glutenfri" kost.
Med vänlig hälsning
Bernhard Jaup
docent, gastroenterolog