Hej För en dryg vecka sedan fick jag kraftig klåda över hela kroppen. Följdes sedan av mörk urin, ljus lös avföring samt ofta lätt illamående. Ingen smärta i buken förutom natten innan smärtan började. Vid besök på jourcentral gjorde läkaren en trolig bedömning att det var stopp i gallgångarna, ordinerade Tavegyl mot klådan eftersom det varit mycket svårt att sova. Ombads att omgående dagen efter kontakta min vårdcentral. Så skedde men först idag har jag fått lämna prover och kommer först senare i veckan att träffa en läkare. Jag är mycket trött eftersom det fortfarande är svårt att sova och har även gått ner 3-4 kg till 76 kg. Min undran är hur man kan dra ut på tiden för det kan väl medföra skador på olika organ eftersom gallan nu tas upp av blodet. Vad kan konsekvensen bli av att man inte kan häva stoppet.
Dina symtom stämmer väl överrens med en gallsten som lämnat gallblåsan och kilat fast sig i gallgången. Oftast lyckas stenar ta sig ut till tarmen av sig själv men ibland måste de lotsas ut. Det gör man med en ERCP, en typ av gastroskopi där slangen är speciellt utformad för att komma åt gallgångens mynning i tolvfingertarmen. Den vägen kan man sedan hjälpa stenen ut.
När gallan inte kommer ut i tarmen så utsöndras den i urinen istället - därav den mörka färgen. Njurarna är inte lika effektiva som levern på att utsöndra galla varför mer av gallan blir kvar i blodet och ger gulfärgning av hud och ögonvitor samt ofta en besvärlig klåda i huden. På några veckors sikt är det inte farligt eller risk för några bestående problem, men precis som jourläkaren sa så tycker jag att du skall få detta åtgärdat snarast, om det dröjer på vårdcentralen är det ok att söka för detta på ett sjukhus akutmottagning.
Jag tycker att man skall kontrollera dina levervärden, göra ett ultraljud över dina gallgångar och även en datortomografi av buken, sannolikt sedan följt av en ERCP, och därefter operera bort din gallblåsa för att undvika att detta sker igen.
Gulsot kan även ha andra orsaker (virus, läkemedelsbiverkan, reumatiska sjukdomar, inflammation eller tumör i bukspottkörteln mm) och då blir behandlingen självklart annorlunda.
Läs mer om Gallsten och gallstensanfall »