Min mormor och min mamma hade gallsten och jag har haft svagt en gång vid (70 år).
Är det ärftligt? Kan jag få mer problem ju äldre jag blir, ska man undvika viss mat?
Tacksam för svar!
Hej. Det finns helt klart en ärftlig komponent i gallstensbildande. Sen är det så att det är mycket vanligt med gallstenar hos kvinnor i din ålder. I grova mått brukar man säga att det lika många procent som man är gammal. Dvs 80% av 80-åriga kvinnor har sten. Bara en mycket liten andel har besvär.
Vad gäller kost och gallbesvär så finns det en del man kan göra själv. Gallblåsan stimuleras till tömning av ett hormon som heter cholecystokinin och som utsöndras till blodet från övre delen av mag-tarmkanalen vid måltid. Framför allt av fett i kosten. Det gör hjärnan lite "mosig" sådär som man kan känna efter måltid men gallblåsan stimuleras till sammandragning, och det kan utlösa stensmärtor. Så dra ner på fetter i kosten. Sen finns gamla "sanningar" om att saker med grönt skal kan utlösa gallsmärtor; äpplen, päron, grön paprika, gurka mm. Det finns många patienter som hävdar detta av egen erfarenhet men inte så stark vetenskaplig evidens. Andra hävdar att gul lök kan dra igång deras gallsmärtor, men även här är bevisföringen inte så stark.
LÄS OCKSÅ: Faktablad om gallsten