Hej! Många växtbaserade läkemedel som säljs på apotek finns att köpa i livsmedelsbutiken under en annan beteckning. Man kan till exempel köpa psylliumfröskal i en livsmedelsbutik, som ju finns i en del läkemedelsklassade mediciner. Finns det någon nackdel med att handla på livsmedelsbutiken istället för på apoteket? Man äter ju dessa råa. Hur är det till exempel med renheten, mikrobiologiskt och kemiskt, till exempel besprutningsrester?
Hej! När man ska behandla ett besvär så vet man vad man verkligen får när man handlar ett dokumenterat registrerat växtbaserat läkemedel. Man vet att man då har ett exakt standardiserat innehåll från exempelvis en eller flera medicinalväxter. Det kan dessutom handla om någon särskilda \"underarter\" med speciella innehåll eller analytiska \"fingeravtryck\" av olika substanser. När man handlar i en livsmedelsbutik så känner man inte innehållet och kvaliteten hos den produkt man köper. Hur länge har örten lagrats? Har den bra ämneskvalitet och hur är den besprutad (om den inte är ekologiskt odlad)? Om man inte mot förmodan själv är expert och inte själv kan göra olika kontroller, så anser jag att det som regel är säkrare och bättre att inhandla ett registrerat växtbaserat läkemedel. Mvh, Magnus