Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Kronisk förstoppning drabbar ofta kvinnor

De flesta drabbas någon gång av förstoppning men så fort det går över är problemen oftast glömda. Men för vissa, främst kvinnor, blir förstoppningen kronisk.

Annons

Ofta är det ett stressigt liv med för lite motion och felaktiga matvanor som gör att man drabbas av kronisk förstoppning. Med ett tight schema prioriterar man dessutom helt enkelt bort att gå på toaletten och håller sig istället. Men om man aldrig lyssnar på kroppen när den signalerar att man behöver gå på toaletten kan signalerna avtrubbas – och man drabbas av kronisk förstoppning.

– Det här är ingenting som kommer på någon vecka, utan troligen måste man ha tryckt tillbaka kroppens signaler i flera år, säger Per Hellström, specialist på mag- och tarmsjukdomar vid Uppsala universitet.

Läs även: Fakta om förstoppning och god råd mot hård mage »


Kronisk förstoppning brukar definieras som att den drabbade har haft besvär under minst sex månader. Under de senaste tre månaderna ska man ha haft förstoppning runt en fjärdedel av tiden, alltså ungefär tjugo dagar.

Annons
Annons

– Mina patienter brukar berätta att förstoppningen gör det svårt för dem att ta sig för saker som de normalt skulle göra. De kanske undviker att äta middagar med vänner eftersom de alltid känner sig övermätta och uppblåsta i magen. Magproblemen kan förgifta hela tillvaron och göra det svårare att hitta en partner exempelvis. ”Vadå, förstoppning syns väl inte?” kan man ibland höra, men det märks visst genom att patienterna måste springa på toaletten hela tiden. De känner ju att något måste ut men toalettbesöket blir långdraget och smärtsamt.

"Förstoppning ett relativt vanligt besvär"

Exakt hur många som lider av kronisk förstoppning är svårt att säga.

– Vi vet att runt femton procent av befolkningen har någon form av magproblem, men just kronisk förstoppning har vi inga siffror på. Vi vet bara att det är ett relativt vanligt besvär.

Däremot vet man att kvinnor drabbas i större utsträckning av män. Det har flera skäl, enligt Per Hellström.

– Kvinnor har faktiskt långsammare mag- och tarmkanal än män. Vad det beror på är inte riktigt klarlagt, kanske kan det ha med hormonerna att göra. En annan viktig orsak är att många kvinnor föder barn, vilket skapar slitningar och dragningar i de nervsystem som används för att kontrollera tarmen. Det kan gå åt båda hållen, man kan alltså antingen få problem med förstoppningar eller svårigheter att hålla tillbaka gaser efter en förlossning.

Annons
Annons
[ReadMoreLinkBoxSecond]

Tipsar om löpning mot förstoppningsbesvär

Men trots att förstoppningen benämns som kronisk är det inte nattsvart, utan det går att få hjälp mot besvären. Per Hellström tycker att vanliga hälsokostbutiker har mycket bra att erbjuda i form av exempelvis tabletter med fiber- eller magnesiumtillskott. Magnesium suger åt sig vätska i tarmen och gör att avföringen får mjukare konsistens. Har man redan testat butiksutbudet har sjukvården sedan några år tillbaka ett tyngre artilleri att erbjuda.

– Det finns främst två sorters mediciner som fungerar mot kronisk förstoppning. Den ena innehåller substansen linaklotid, som stimulerar särskilda receptorer i tarmen och ger ett slags inre tarmsköljning. Den är kusligt effektiv, och ger ingen vanlig tarmtömning utan snarast en spolning av grovtarmen. Sedan finns även substansen prukaloprid som stimulerar tarmrörelserna. Den kan man använda dagligen och så kan man komplettera med linaklotid vid behov.

Per Hellström vill också slå ett slag för motion vid alla typer av förstoppning, dock inte vilken motion som helst.

– Många som löptränar hårt säger att de måste gå på toaletten runt en halvtimme efter att de sprungit. Den här effekten har man inte sett hos varken simmare, skidåkare eller hos några andra idrottare. Eftersom det fungerar så här på friska personer skulle jag rekommendera just löpträning till personer med förstoppning. Ju snabbare och längre man springer desto bättre, så ge dig gärna ut i 45 minuter och håll ett högt tempo, säger han.

 

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2020-04-4 16:36 (5 år sen)

    Alltid förstoppad går 9 km om dagen m hund el stavar äter bra mat.
    Undrar om sköldkörteln kan ha ngt med det att göra?

  • Avatar Tidigare användare 2019-03-15 16:28 (6 år sen)

    Hej Jag har ju haft förstoppning i många år, riktigt illa, men jag har ju opererat bort halva tjocktarmen vid en canseroperation så det blir snabbt förstoppning. Nu har jag även börjat få information i tarmfickor sen en tid tillbaka. Jag äter inolaxol morgon o kväll +magnesium+gympar men det återkommer hela tiden. Varit hos läkare flera gånger för bägge besvären, men är det någon som har några mirakeltips?
    Yve

  • Avatar Tidigare användare 2019-02-1 15:00 (6 år sen)

    Hej skrev tidigare och fråga om kramper å förstoppning.
    Kramper i mellan gärdet samt svullen å hård.
    Vad beror det på ätit movicol i 1 år 1-2 påsar / dag för förstoppning . Nu helt plötsligt detta är det något annat då max dos movicol inte får det att släppa helt? Tacksam för svar
    Mvh Sofia

  • Avatar Tidigare användare 2019-01-8 13:28 (6 år sen)

    Det skall ha kommet ett nytt medel för förstoppning, handpump för dagliga lavemang .

  • Avatar Tidigare användare 2015-05-28 22:34 (9 år sen)

    Bra råd! Psylliumfrön eller loppfröskal 2 tsk varje morgon och ett par glas vatten i kombination med löpning 3ggr/vecka har löst mina mångåriga problem! /Anne-Marie

  • Avatar Tidigare användare 2015-05-27 18:53 (9 år sen)

    Är det någon som tänkt att det kan vara kramp i Anus?
    Jag har haft det med inflammerade Hemoröjder som resultat.
    En mekanisk utvidgning gjordes och sen dess har jag inga
    problem.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.