Hej, Jag är en 52 år gammal man, som sedan 1987 missbrukat alkohol i varierande grad. 1993 och 1998 fick jag akut pankreatit och blev inlagd på sjukhus med dropp bägge gångerna. Under c:a 2000 - 2003 hade jag ofta väldigt ont i tarmpaketet, alltså nedanför pankreas, vilket jag självbehandlade med paracetamol och ibuprofen i ganska stora mängder - dock ej över maxdos per dag. Denna smärta avtog sedan under 2004 och har inte återkommit. Däremot har jag sedan ett antal år tillbaka en gulaktig diarré som är oljig i konsistensen, vilket jag misstänker är steatorré. Detta skulle ju kunna bero på kronisk pankreatit, men det konstiga är att jag inte känner någon smärta alls. Jag äter dock dagligen Q10-tillskott, vilket jag nu har läst kan verka smärtlindrande för personer med kronisk pankreatit. Men OM det är kronisk pankreatit, borde jag inte ha åtminstone lite ont. Eller ont ibland? Och går steatorré att behandla på annat sätt än med fettreducerad kost?
Hej och tack för din fråga.
Bukspottkörteln är en spottkörtel som bildar ett salivliknande sekret som innehåller olika enzymer som bryter ner maten så att den kan tas upp via tarmluddet. Bukspottkörtelns andra funktion är att bilda insulin som gör att kroppen kan ta upp socker från blodet till de celler som behöver energi.
Om man haft upprepade inflammationer i bukspottkörteln kan det resultera i att den inte utsöndrar tillräckligt mycket enzymer, vilket leder till lös grötig avföring. Det behöver inte alls hänga ihop med smärtor. Enzymtillskott kan man ta som en kapsel som du kan få utskriven på recept av din läkare. Då tar man bara en kapsel till varje måltid och kroppen får då hjälp att bryta ner maten.
Det är ovanligt att den sockerreglerande funktionen försämras till följd av en kronisk inflammation.
Vänliga hälsningar,