Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Mage & tarm

Ylva fick diarré på resan

Resediarréer är bland de absolut vanligaste åkommorna som drabbar resenärer. En studie från Umeå universitet visar att så mycket som var tredje person blir magsjuk på resan. Sjuksköterskan Ylva Petersson befann sig i Bolivias huvudstad La Paz när hon drabbades.
Annons

– När det var som värst ville jag bara dö. Jag kräktes och hade diarré samtidigt. Det var otroligt förnedrande att inte längre ha kontroll över sin egen kropp. Och man har ju hört så mycket illa om sjukvården i andra länder. Jag var livrädd för att behöva uppsöka sjukhus i Bolivia, särskilt som jag inte visste hur noga de var med hygien, nålar, handskar och sådant.

Förberedde sig med tabletter mot turistdiarré

Ylva Petersson var ute på sin drömresa i Sydamerika, och reste från Santiago i Chile, genom Argentina och vidare till Bolivia och Peru. Eftersom hon är utbildad sjuksköterska hade hon förberett sig på det värsta och tagit med sig flera olika typer av piller mot turistmage (diarré).

– På något sätt trodde jag nog att bara det faktum att jag hade så mycket läkemedel med mig skulle skydda mig från att drabbas, säger hon.

Annons
Annons

Hon hade fel. Hon vet fortfarande inte med säkerhet vad det var som orsakade magsjukan, men hon tror att det var en kombination av en annorlunda bakteriekultur och ett stort resesällskap där alla samsades om samma chipspåsar. På ett hotellrum i La Paz började illamåendet och hon fick springa på toaletten oavbrutet.

Nära uttorkning

– Jag fick inte behålla någonting överhuvudtaget. Om jag drack fick jag gå på toa med en gång.

Hon testade att nypa sig i skinnet på handen för att se hur lång tid det tog innan huden drog ihop sig, ett vanligt sätt att upptäcka ifall man är uttorkad.

– Då räknade jag med att jag bara var något dygn ifrån att behöva bli inlagd på sjukhus. Jag har nog aldrig känt mig så liten och haft så mycket hemlängtan som då.

Annons
Annons

Gamla husmorsknep kan hjälpa mot diarré

Ylva Petersson provade sig fram med alla möjliga piller, och hon tror att det var ett receptfritt läkemedel som återställer pH-balansen i tarmen som till slut gjorde susen.

– Sedan är det ju bra att använda sig av gamla beprövade knep som avslagen cola och salta kex. Sådant finns ju att få tag på överallt, och det är bra för magen att ha åtminstone någonting att jobba med.

Skulle du avråda andra från att resa för att slippa riskera magsjuka?

– Gud, nej! Även om det inte känns så just då går det faktiskt över. Man brukar nästan alltid bli bättre av sig själv inom några dagar, så håll ut. Och så är det viktigt att komma ihåg att inte alla drabbas av magsjuka på resor - många klarar sig faktiskt utan besvär, säger Ylva Petersson.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.