Kräkningar hos barn
Hos barn orsakas kräkningar ofta av magsjuka, oftast av en virusinfektion. Maginfektioner är ofta inte så långvariga och kräkningarna kan vara obehagliga men oftast inte farliga.
Den största faran med kräkning är dehydrering (vätskebrist). Detta innebär att man förlorat mer vätska än man intagit, så att kroppen uttorkas. Uttorkning kan, om den inte behandlas, vara livshotande.
Den viktigaste behandlingen vid kräkning är att se till att barnet får tillräckligt med vätska. Det kan hända att barnets mage inte klarar att behålla vätskan. Vila då magen ett par timmar och försök sedan igen med små mängder vatten åt gången. Det gör inget om barnet inte kan äta på ett litet tag, men vätska skall det alltid ha.
Hur hjälper du ditt barn när det kräks?
Det är sällan man hinner upptäcka att ett litet barn skall kräkas innan det väl har hänt, men om man hinner är det bra att hålla upp barnet så att det lättare kan bli av med maginnehållet. Du kan till exempel hålla barnet över en skål, ett handfat eller en toalett. När barnet har kräkts, skölj munnen ordentligt, eftersom det man kräkts upp har en stark, sur smak. Det smakar både illa och fräter på tänderna. Till små barn som inte kan skölja munnen, kan man ge en liten klunk vatten som de då sväljer. Barnet blir oftast kallsvettigt och slappt efter att det kastat upp. Torka barnets ansikte med en fuktig trasa och låt det vila. De flesta barn vill gärna vila efter en kräkning och det finns inget som hindrar det, men du bör hålla barnet under uppsyn och hjälpa det om det behöver kräkas igen.
Varför skall barnet inte med en gång dricka mycket vätska?
Det kan vara bra att låta barnets mage vila och inte låta det dricka direkt efter en kräkning. Det kan komma nya uppkastningar om barnet dricker för snabbt inpå, eftersom magen är mycket känslig på grund av viruset. Om du väntar cirka två timmar innan du ger barnet något att dricka är sannolikheten större att barnet kan behålla vätskan i magen. Detta kan vara svårt att förstå för ett litet barn, så ge bara en liten klunk vatten i så fall, eventuellt med en tesked.
Det är viktigt att barnet får vätskan i små portioner när det återigen kan klara av att dricka lite:
Ge små klunkar vatten. Magen accepterar vattnet bättre om det är ljummet.
Om barnet har en tendens att dricka för mycket och för snabbt, fukta då en trasa som det kan suga på istället. Om barnet igen kastar upp av vattnet, ge det lite vatten med en tesked. Mängden vatten är då inte så stor att den framkallar kräkning, men barnet får ändå i sig lite vätska. Du kan med hjälp av tesked ge lite åt gången, men ofta, istället.
Om barnet har förlorat mycket vätska på grund av uppkastningar och diarré kan du, på apoteket köpa vätskeersättning som även innehåller de salter, mineraler och sockerarter som barnet har förlorat. Du bör kontakta läkare om uppkastningarna och diarré är långvariga eller återkommande.
Om barnet ammas kan du fortsätta att amma det, men om det är amningen som framkallar kräkningen bör en läkare kontaktas.
Vill du få mer kunskap om inflammatorisk tarmsjukdom, IBD?
Genom att prenumerera på vårt kunskapsbrev om IBD får du tillgång till användbara tips och råd som kan förbättra din vårdupplevelse och öka din trygghet. Vi delar även information om olika behandlingsalternativ och presenterar de senaste forskningsrönen inom området.
Hur syns det på barnet om det har vätskebrist?
Kontrollera om ditt barn kissar. Om det handlar om spädbarn kan du se hur mycket har kommit i blöjan. Om det inte kommer några tårar när barnet gråter är detta också ett tecken på vätskebrist. Titta på hur barnet ser ut i munnen om barnet har tillräckligt med vätska är slemhinnorna fuktiga och rosa, tungan är våt och det finns spott i munnen.
Du bör kontakta en läkare om barnet inte vill dricka, eftersom detta snabbt bidrar till vätskebrist.
Likaså bör en läkare kontaktas om det är så att barnet beter sig annorlunda än det brukar eller om det är förvirrat eller svårt att komma i kontakt med.
Vad gör du när barnet tål att dricka lite vatten?
Du kan låta barnet dricka igen när det visar sig att det tål det och inte kräks mer på grund av vattnet.