Dagligt intag av frukt och grönt
De flesta svenskar tror att de får i sig tillräckligt med frukt och grönsaker. Men undersökningar visar att vi får i oss alldeles för lite. En svensk får i genomsnitt i sig cirka 300 gram frukt och grönsaker om dagen - det vill säga 200 gram för lite.
Enligt Livsmedelsverkets rekommendationer bör vi äta minst 500 gram vilket motsvarar runt fem frukter eller grönsaksportioner om dagen.
Det har visats att risken att få cancer och hjärt-kärlsjukdomar minskar betydligt om man äter mer frukt och grönt. Minst fem grönsaker (100 gram per grönsak) eller frukt om dagen, kan därför motverka sjukdomar och få oss att må bättre.
Hur ska jag göra för att få i mig tillräckligt?
Följande dagsranson ger dig gott och väl dina 500 gram frukt och grönsaker:
- 1 glas juice till frukost
- 1 apelsin på förmiddagen
- 1 tomat till lunch
- 1 äpple på eftermiddagen
- 3 blomkåls- eller broccolibuketter till middagen
Hur räknar jag till fem?
Olika frukter och grönsaker är olika mycket värda. Gurka och isbergssallad består till exempel till 90 procent av vatten. Hälften av grönsaksportionen ska därför gärna bestå av grova grönsaker till exempel morötter, vitkål och broccoli. Variera mellan olika frukter. Frukt i form av juice kan utgöra en deciliter per dag.
En enhet (och du behöver alltså fem enheter om dagen) kan beräknas ungefär enligt följande:
Vill du få mer kunskap om inflammatorisk tarmsjukdom, IBD?
Genom att prenumerera på vårt kunskapsbrev om IBD får du tillgång till användbara tips och råd som kan förbättra din vårdupplevelse och öka din trygghet. Vi delar även information om olika behandlingsalternativ och presenterar de senaste forskningsrönen inom området.
Grönsaker:
- 1 tomat, paprika, stor morot eller stor lök
- 3 blomkåls- eller broccolibuketter
- 1 1/2 deciliter djupfrysta ärtor eller morötter
- 3 deciliter hackad röd- eller vitkål
Frukt:
- 1 äpple, päron, banan, apelsin, nektarin, persika eller kiwi
- 1 bit melon
- 1 glas fruktjuice (1 dl)
- 1/2 grapefrukt
- 5 plommon.
Går det bra med djupfrysta frukter och grönsaker?
Ja, moderna frysmetoder bevarar dem väl - de är ofta till och med bättre än färsk frukt som har legat länge i rumstemperatur. Till exempel är djupfrysta bär en bra källa till många vitaminer, mineraler och antioxidanter. Konserverad eller torkad frukt går också bra.
Hur ökar jag mitt dagsintag?
Ett gott råd är att göra det till en vana att ställa fram frukt. Låt dig frestas! Det ska vara lätt att ta ett äpple, en apelsin, ett päron eller varför inte testa exotiska frukter. Och se till att aldrig servera en måltid utan minst en grönsak eller frukt till.