Pneumokonioser
De vanligaste pneumokonioserna är asbestos och silikos. Pneumokonios kallas även dammlunga.
Vad är pneumokonioser?
Pneumokonioser är en grupp lungsjukdomar som orsakas av att oorganiskt damm har andats in under en längre tid. Det är yrkesrelaterade sjukdomar som numera är mycket ovanliga i Sverige eftersom det finns noggranna regleringar.
Pneumokonios kallas ibland för dammlunga. De vanligaste pneumokonioserna är asbestos och silikos. Mer sällsynt är antrakos, även kallad sotrökslunga eller koldammslunga. Det finns ytterligare andra pneumokonioser som är än mer ovanliga.
Det tar ofta flera decennier innan symtom utvecklas efter exponering för dammet. De som insjuknar är vanligen 50–60 år och nästan alla är män.
Symtom
Symtomen kommer nästan alltid smygande. Ökande andfåddhet vid ansträngning är ofta det första tecknet. En lätt torrhosta är inte ovanlig. Vartefter sjukdomen utvecklas, blir ökar andfåddheten och vid utbredd ärrbildning i lungorna kan det finnas andnöd även i vila.
Vill du dela med dig av din erfarenhet av att leva med KOL?
KOL är en sjukdom som många lever med, men som få verkligen förstår. Den här enkätundersökningen syftar till att ge andra en bättre förståelse för hur det är att leva med KOL och hur sjukdomen kan påverka alla aspekter av ens liv.
Orsak
Pneumokonios beror på inandning av dammpartiklar. Dammpartiklarna framkallar en inflammatorisk reaktion i lungorna och denna process kan sluta med att det bildas ärrvävnad i lungorna (lungfibros).
Dammpartiklarna stannar kvar i lungorna i många år och inflammationen blir därför kronisk. När den normala lungvävnaden byts ut mot ärrvävnad, försämras gasutbytet i lungorna. Ju mer damm en person utsätts för, desto mer ärrvävnad bildas och desto sämre blir lungfunktionen.
I Sverige är det främst i arbetslivet som människor kan exponeras för stora mängder damm under många år. Utsatta yrkesgrupper är byggnadsarbetare, gruvarbetare och anläggningsarbetare.
Asbestos
Vanliga källor till asbestexponering är eternit, isoleringsmaterial, bromsband, skeppsmotorer, ugnar, underhållsarbete med mera. Nya produkter innehåller mycket sällan asbest men varor tillverkade före 1980 kan innehålla betydande mängder.
Silikos
Silikos orsakas av kiselsyra, kiseldioxid, som finns i mineralerna kvarts, kristobalit och tridymit. Kvarts tillhör de vanligaste mineralerna i jordskorpan och finns i nästan allt mineraldamm i gruvor, stenbrott och på liknande arbetsplatser. Sjukdomen kallas också stendammslunga.
Varierande mängder kiseldioxid finns i mineraler som används industriellt, exempelvis fältspat, glimmer, talk, kaolin och jord innehållande kiselalger.
Antrakos
Antrakos beror på inandning av koldamm. Det är sällsynt i höginkomstländer men kan förekomma hos personer som invandrat från fattiga länder. Tillståndet förekommer framför allt hos personer som har varit utsatta för exempelvis oprocessade biomassebränslen, som ved vid matlagning. Även yrkesmässig exponering för kol är en riskfaktor.
Diagnos
Sjukdomshistorien och vissa fynd när läkaren lyssnar på lungorna med stetoskop kan ge misstanke om pneumokonios. För att ställa diagnosen brukar lungröntgen och spirometri göras. Spirometri är en lungfunktionsundersökning där man blåser in luft i en apparat som mäter hastigheten av luftflödet i luftvägarna och den sammanlagda mängden luft som man kan andas in och ut. Ibland görs även så kallad högupplöst datortomografiundersökning (HRCT) för att ställa diagnosen.
Behandling av pneumokonioser
Vad kan man göra själv?
Pneumokonioser kan till största delen förebyggas genom att skydda sig från exponering för skadliga inandningsbara ämnen. Vid yrkesmässig exponering ska man följa de riktlinjer och regler som finns för att minimera risken för exponering.
Om man har fått diagnos pneumokonios är den viktigaste åtgärden är att sluta röka om man är rökare. Det minskar ytterligare skador på lungorna, men kan även minska risken för lungcancer. Kombinationen av asbest-, kvarts- och kolexponering och rökning ökar betydligt risken för lungcancer.
Det är bra att vara fysiskt aktiv och träna på en nivå som man orkar för att utnyttja den lungkapacitet man har kvar på bästa sätt.
Läkemedelsbehandling
Det finns ingen bra behandling som påverkar sjukdomsförloppet vid pneumokonioser. Luftrörsvidgande läkemedel kan ibland minska symtomen. Syrgasbehandling kan vara aktuell vid framskriden sjukdom.
Lever du med KOL?
Vi söker dig med diagnostiserad KOL, som vill delta i en enkätundersökning om hur det är att leva med sjukdomen. Syftet är att ge andra en bättre förståelse för hur det är att leva med KOL samt undersöka om du får tillräcklig hjälp för att hantera sjukdomen och dess symtom.
Prognos
Hos många är pneumokonios en lindrig och inte särskilt plågsam sjukdom, men i enstaka fall kan andningen bli mycket påverkad och hjärtsvikt utvecklas. Vid asbestos, silikos och antrakos är risken för lungcancer ökad och vid asbestos även risken för lungsäckscancer (mesoteliom).
Hjälp oss öka kunskapen om sällsynta hälsotillstånd: Lever du själv med ett sällsynt hälsotillstånd eller är du närstående till något som gör det? Delta i enkätundersökning nu!