Asbestos
Asbestos beror på att asbestdamm har andats in. Efter många år kan det leda till att lungvävnad ombildas till ärrvävnad – lungfibros.
Vad är asbestos?
Asbestos är en sjukdom som beror på att asbestdamm har andats in. Efter många år leder det till att lungvävnad ombildas till ärrvävnad – lungfibros.
Asbestos är mycket ovanligt i Sverige och de som drabbas är i de allra flesta fall män.
Andra asbestrelaterade lungsjukdomar är lungcancer, mesoteliom och pleuraplack.
Symtom
Sjukdomen uppträder minst tio år efter exponering för asbest. De första symtomen kommer långsamt och är ospecifika – tilltagande andfåddhet vid ansträngning och ihållande och ökande torrhosta.
Orsak
Asbest är mycket små fibrer av mineralsilikater. Eftersom de är så små kan de följa med inandningsluften ned till lungorna. De små asbestfibrerna skadar celler i de nedre luftvägarna och de skadade cellerna utlöser en inflammatorisk reaktion. Om man har inandats asbestdamm under längre tid (månader) kan den inflammatoriska reaktionen leda till vävnadsskador där lungvävnad omvandlas till bindväv. Denna process tar minst tio år.
Vanliga källor till asbestexponering är eternit, isoleringsmaterial, bromsband, skeppsmotorer, ugnar, underhållsarbete med mera. Nya produkter innehåller mycket sällan asbest men varor tillverkade före 1980 kan innehålla betydande mängder. Asbest är sedan 1982 förbjudet.
Arbete med asbest medför risk för spridning av fibrer och hög risk för inandning, om inte förebyggande åtgärder vidtas. Allt arbete med asbest och asbestinnehållande produkter, däribland underhållsarbete, rivning och sanering, ska anmälas till Arbetsmiljöverket. Bara kunnig personal med tillstånd från Arbetsmiljöverket får utföra sådant arbete.
Diagnos
Sjukdomshistorien och vissa fynd när läkaren lyssnar på lungorna med stetoskop kan ge misstanke om asbestos. För att ställa diagnosen brukar lungröntgen och spirometri göras. Spirometri är en lungfunktionsundersökning där man blåser in luft i en apparat som mäter hastigheten av luftflödet i luftvägarna och den sammanlagda mängden luft som man kan andas in och ut. Ibland görs även så kallad högupplöst datortomografiundersökning (HRCT) för att ställa diagnosen.
Behandling av asbestos
Vad kan man göra själv?
Den viktigaste åtgärden är att sluta röka om man är rökare. Det minskar ytterligare skador på lungorna, men även risken för lungcancer. Kombinationen av asbest och rökning ökar nämligen betydligt risken för lungcancer.
Det är också bra att vara fysiskt aktiv och träna på en nivå som man orkar för att utnyttja den lungkapacitet man har kvar på bästa sätt.
Läkemedelsbehandling
Det finns ingen bra behandling som påverkar sjukdomsförloppet vid asbestos. Inga läkemedel har visat effekt. Syrgasbehandling kan vara aktuell vid framskriden sjukdom.
Prognos
Hos många är asbestos en lindrig och inte särskilt plågsam sjukdom, men i enstaka fall kan andningen bli mycket påverkad och hjärtsvikt utvecklas. Risken för lungcancer och lungsäckscancer (mesoteliom) är ökad och därför kan det vara bra med uppföljning hos läkare uppföljning med några års mellanrum.