Lämpligt med vaccinationsprogram för äldre
I samband med att säsongens influensavaccinering nu har tagit fart uppmärksammas vikten av vaccination till äldre (65 år och uppåt) - en grupp som idag utgör nästan två miljoner människor. De har precis som de allra yngsta sämre immunförsvar och löper större risk för att drabbas av komplikationer vid sjukdom. Barnvaccinationsprogrammet är en av de största medicinska framgångarna i modern tid och dess fördelar har blivit väl dokumenterade. Men det finns inget motsvarande program för äldre. Det är inte acceptabelt i ett välfärdssamhälle, skriver Christina Tallberg, ordförande för PRO, och Christina Rogestam, förbundsordförande för SPF Seniorerna, i en debattartikel.
I fler andra europeiska länder, som Storbritannien, Frankrike och Nederländerna, finns redan vaccinationsprogram för äldre. Men Sverige har halkat efter det den punkten vilket inte bara leder till mer lidande och död bland äldre, utan även ökade direkta och indirekta kostnader för att behandla dessa sjukdomar. Samtidigt lyfter artikelförfattarna fram att det börjar sker vissa förändringar i Sverige, till exempel ett förslag från Folkhälsomyndigheten om ett särskilt vaccinationsprogram för influensa- och pneumokockvaccination för äldre över 65 år och för riskgrupper.
Det som saknas i detta förslag, menar Tallberg och Rogestam, är vaccin även mot lunginflammation och bältros. Det senaste är en vanlig sjukdom bland äldre som bland annat kan orsaka kraftiga kvarvarande nervsmärtor och kognitiva nedsättningar. Nu hoppas de på ett större fokus på förebyggande vård - vilken kommer att spela en stor roll när Sverige ställer om för att klara av en växande åldrande befolkning.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu