Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Därför ska du vaccinera dig mot influensa och lunginflammation

Vaccinering mot säsongsinfluensan har dragit igång över hela landet. I vanlig ordning uppmanar Folkhälsomyndigheten alla som är i riskgruppen att vaccinera sig mot säsongsinfluensan. I samband med vaccinering mot influensa kan personer i riskgruppen även vaccinera sig mot lunginflammation.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2016-11-16

Annons

Vaccineringen ökar motståndskraften

Influensavaccinet ger en minskad risk för svår influensasjukdom med upp till 70 procent och risken att få en lunginflammation med 30-50 procent. Influensavaccinet och vaccinet mot lunginflammation (pneumkockvaccinet) är två olika sprutor men kan ges vid samma tillfälle.

– Man ska komma ihåg att det inte är ett hundraprocentigt skydd, men man vet att det blir ett mildrare förlopp för den som trots vaccinering drabbas av influensa eller lunginflammation, säger överläkare Stefan Branth när han besökare programmet Malou efter tio på TV4.

Riskgrupperna är följande:

Annons
Annons
  • 65 år och äldre
  • gravid
  • vuxen eller barn över 6 månader med följande sjukdomar eller tillstånd:
    – kronisk hjärtsjukdom,
    – kronisk lungsjukdom, till exempel kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) och svår astma.
    – andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft, till exempel extrem fetma, neuromuskulära sjukdomar och flerfunktionshinder,
    – kronisk leversvikt eller njursvikt,
    – diabetes,
    – tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling.

Gravida ska vaccinera sig efter vecka 16. Överläkare Stefan Branth förklarar att fostret inte tar skada av vaccinet men att mödrar som inte vaccinerar sig kan bli ordentligt sjuka av en typ av influensorna, bland annat i lunginflammation.

”Väl värt att vaccinera sig”

Bakterien pneumokocker är den vanligaste orsaken till att man insjuknar i lunginflammation. Pneumokockbakterier finns huvudsakligen i näsan och svalget, ofta utan att ge symtom, men de kan också orsaka olika sjukdomstillstånd såsom bihåleinflammation och öroninflammation. Pneumokocker kan även orsaka allvarligare infektioner, framför allt lunginflammation.

– Det är definitivt värt att vaccinera sig mot pneumokocker och då kan man ta det vaccinet samtidigt, säger Stefan Branth i studion hos Malou.

Läs även: Vaccinering mot lunginflammation - en billig försäkring

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-11-18 21:13 (8 år sen)

    Guje din gamla blöta hålstrumpa, vad fan vet du om vaccin? Vaccin introducerar harmlösa mängder som informerar kropp och immunförsvar, och gör att den är bättre förberedd om och när det väl smäller. Fan snackar du om?

    Vad gällande resten av er pappskallar, håll era konspiratoriska förgrymmade strunt för er själva. Fallen människor som drabbas så pass allvarligt och illa av vaccin är så få att det är försumbart och ska inte i regel vara den måttstock vi har för alla människors hälsa världen över.

  • Avatar Tidigare användare 2016-11-18 11:40 (8 år sen)

    Nej Besima Aho jag behöver inte prata med någon läkare. jag tänker inte vaccinera mig mot någon influensa. Jag vet tillräckligt om vaccinationer.
    Vaccin drar ner det egna immunförsvaret. Nej tack!

  • D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
    Besima Aho 2016-11-17 09:37 (8 år sen)

    Guje Tammer,

    Rådfråga med din läkare kring eventuell vaccinering tycker jag. Rekommendationen är ju att man ska göra det efter en viss ålder.

    / Besima, Redaktionschef Netdoktor

  • D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
    Besima Aho 2016-11-17 09:34 (8 år sen)

    Hej Bosse,

    Här finner du svar på din fråga - http://www.netdoktor.se/lungor/fraga-doktorn/lunginflammation-75973#maincontainer

  • Avatar Tidigare användare 2016-11-16 18:30 (8 år sen)

    Är vi inte tillräckligt sjuka utan vaccin?

  • Avatar Tidigare användare 2016-11-16 17:47 (8 år sen)

    Jag är 70 år helt frisk äter inga mediciner varför skulle jag då höra till en riskgrupp????

  • Avatar Tidigare användare 2016-11-16 15:47 (8 år sen)

    Förr sas det att man behöver vaccineras sig vart femte år mot lunginflammation (Pneumokocker). Men nu säger sjukvården tydligen att det bara behövs en gång.

    Vilket är rätt?

  • Avatar Tidigare användare 2016-11-16 15:24 (8 år sen)

    Är man inte i riskgruppen ska man inte vaccinera sig alls.
    Risk för kroniska och mindre trevliga följdsjukdomar.

    Influensa och inflammation är inget farligt om man är någorlunda frisk annars. Faktum är att vaccinen i sig kan ge influensa och inflammation, så var försiktiga!

    Jag har själv haft både svininfluensa och lunginflammation och det var inte mycket värre än en vanlig influensa. Lunginflammation kan behandlas enkelt.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.