Tips till dig med KOL
- Undvik infektioner samt exponering för luftvägsirritantia inklusive tobak.
- Undvik stora måltider och sådant som riskerar göra dig uppblåst i magen. Ät oftare och mindre och ta dig god tid för måltiderna, undvik att svälja luft.
- Lär dig dina egna gränser för vilken grad av fysisk aktivitet du kan göra utan att uppleva lufthunger. Ibland kan detta göras under överinseende av sjukgymnast.
- Låt läpparna bilda ett mottryck när du andas ut under ansträngning. Det ökar det inre trycket i luftvägarna och förhindrar att de kollapsar i förtid. Detta ger en mer effektiv andning och bidrar till att mindre energi går åt för att göra saker.
Vilken medicin kan man få?
Medicin som utvidgar och stabiliserar luftvägarna, dämpar inflammation samt bekämpar bakteriell infektion (antibiotika), är slemlösande, ångestdämpande och smärtlindrande.
Finns det behov för syrgasbehandling?
Syrgasbehandling kan, om behov föreligger, förbättra tillståndet både fysiskt och känslomässigt. Om du ordineras syrgas, tala med din läkare om fördelar och nackdelar med olika syrgasbehållare. Fråga, där du hyr eller köper en syrgasbehandlingsapparat, om de har några träningsprogram för nya användare, kostnader och tillkallningsservice.
Vad kan jag göra när jag rekommenderats en behandling av läkaren?
Fråga vilka verkningar och biverkningar medicinen har, och när du skall tala med läkaren om biverkningarna. Var uppmärksam på förändringar. Fråga vad du skall göra i olika situationer. Ta reda på vad som är varningstecken.
Ta medicinen som ordinerat. Öka, minska eller sluta aldrig med ordinerad medicin utan att först ha pratat med din läkare. Ändra aldrig på eventuell syremängd.
Fråga! Kom ihåg att det är du som har ansvar för hur du skall hantera din egen sjukdom och därför måste du också förstå varför man rekommenderar en viss behandling. ”De enda dumma frågorna är de som aldrig blir ställda”, så finns det något du inte förstår eller undrar över - fråga! Man kan till exempel fråga om medicin, kost, motion eller andningstekniker.
Är det för sent att sluta röka?
Nej, att sluta röka är aldrig för sent. Ett rökstopp innebär att förstörelseprocessen av lungvävnaden kraftigt minskas eller upphör.  Rökning kan också göra att effekten av viss medicinering kraftigt reduceras. Ett rökstopp optimerar därför chanserna till god behandlingseffekt.
Här är några tips som kan underlätta rökstopp:
- Skriv ner, på ett papper, varför du vill sluta.
- För dagbok över när och var du röker. Försök att hitta ett mönster i din rökning.
- Undvik rökning på impuls. När du känner röksuget. Titta på klockan och låt det gå minst 6 minuter innan du tar en rök. Efter 6 minuter, försök att dröja ytterligare 6 minuter etc.
- Undvik att röka inomhus och koppla bort rökningen från positiva situationer. Låt rökningen vara en isolerad företeelse, till exempel ett enkelt besök på balkongen enbart för att minska värsta röksuget.
- Undvik att röka i samband med bilkörning, kaffedrickande, telefonering eller andra situationer där du lätt kopplar ihop rökning med speciell aktivitet. Du skall med andra ord undvika situationer där rökningen kan bli en betingad reflex.
- Hitta någon som kan stötta dig, till exempel din läkare, en sjuksköterska, en vän eller familjen.
- Välj den metod för att sluta som passar dig bäst. Det kan vara gradvis eller med omedelbar verkan.
- Välj ett datum då du skall sluta och berätta det för andra.
Hur kan jag lättare andas?
Nedanstående metoder kan hjälpa lungorna att vara mer effektiva. Samtidigt kan du lära dig hur du ska slappna av när du har svårt att andas.
Andas med magen
Lägg ena handen på bröstet. Det skall ligga still när du andas. Lägg andra handen på magen med tummen på naveln. Denna hand skall röra sig upp och ner när du andas.
Andas genom näsan samtidigt som du räknar till tre. Andas ut samtidigt som du räknar till sex. Upprepa detta i 15 minuter.
Träna ofta. Det tar tid att lära att koordinera magrörelser och andning.
Andning med magen kan användas när du står, sitter och ligger.
Andning med sammanpressade läppar
Andas långsamt genom näsan. Pressa ihop läpparna och andas ut långsamt med ett mjukt väsande ljud.
Prova att samtidigt som du andas med magen andas med sammanpressade läppar.
Hur får jag bort slemmet?
Kontrollerad hosta kan hjälpa att få upp slemmet utan att du blir andfådd eller skadar luftvägarna. Det fungerar på följande sätt:
- Andas djupt och långsamt genom näsan.
- Håll andan några sekunder.
- Öppna munnen lite och hosta två till tre korta skarpa hostningar.
- Slappna av och upprepa övningen.
Om slemmet är segt är det viktigt att undvika torr luft samt att dricka ordentligt. Ibland kan slemlösande medicinering behövas.
Har kosten någon betydelse?
Många med KOL har problem med att samtidigt kunna andas och äta stora mängder mat. På grund av detta är det viktigt att äta näringsrikt, alltså mat som innehåller många kalorier. Vid behov av syrgasbehandling och svårighet att göra sig av med koldioxid, bör man dock vara försiktig med allt för mycket intag av snabba kolhydrater typ sött vitt bröd, kakor, pasta etc. 
Ät varierande och nyttig mat varje dag.
Ät många små måltider istället för få stora.
Tala med läkare om det finns vissa matvaror som ger problem. Till exempel kan gasbildande födoämnen, såsom kål, bönor, majs och så vidare, bidra till obehag vid andning.
Drick mycket vatten, gärna mellan måltiderna. Detta gäller dock inte om din läkare säger något annat.
Varför är det viktigt att träna och att hålla kroppen igång?
Om du har en god kondition kan du andas och fungera mer kostnadseffektivt. Fysisk träning stärker både arm och benstyrka men också andningsmuskulaturen vilket gör att du orkar mer.
Innan du lägger upp ett träningsprogram, fråga din läkare eller sjukgymnast:
- Vilken typ av motion som han/hon rekommenderar.
- Hur länge du skall träna åt gången och hur ofta.
- Om man måste ändra medicinen och/eller syret i samband med motion.
Hur kan jag undgå att belasta mina lungor?
Undvik infektioner som förkylning och influensa. Fråga din läkare om vaccination mot influensa och lunginflammation.
Tag kontakt med läkare om du får feber och påverkat allmänillstånd eller om slemmet under fler dagar, blir missfärgat (gult eller grönt)
Yttre faktorer som kan påverka din andning
Rök från cigaretter, öppen spis. Andra irritantia typ damm och lukt från målarfärg, avgaser, parfym, luftföroreningar och så vidare.
Kall luft, mycket torr och fuktig luft.
Hur kan jag leva ett aktivt liv med KOL?
Att ha blivit drabbad av KOL hindrar inte dig från att arbeta. Prata med din arbetsgivare. Dina arbetsuppgifter kan behöva ändras. Om det är ett problem kan du överväga att omskola dig.
Sex
Vila före och efter.
Använd en ställning som inte kräver så mycket energi, till exempel sida vid sida.
Andas med sammanpressade läppar.
Överväg andra sätt att dela närhet på, kramar, kyssar och så vidare.
Resor
Ta reda på medicinska faciliteter och läkare på ditt resemål.
Fråga din eventuella syrgasleverantör var man kan få tag i syre. Kom ihåg att ta med din ordination.
Tala om på flygbolaget att du använder syrgas.
Tag med extra medicin som du bär på dig om ditt bagage skulle komma bort. Ha medicinerna i handbagaget. 
Att fortsätta att vara aktiv kan göra att du mår bättre.
Vad kan jag ytterligare göra för att må bra
Spara energi, variera mellan tunga och lätta sysslor.
Dela upp de tunga sysslorna i mindre delar och vila dig då och då.
Använd tekniken att andas med sammanpressade läppar. Andas ut när du anstränger dig. Sitt ner när du kan. Se till att de saker du behöver inte är för långt borta.
Dra och skjut istället för att lyfta, om det är möjligt.
Använd avslappningstekniker
Överväg att lära dig:
Gradvis muskelavslappning: spänn och slappna därefter av i alla muskler från topp till tå.
Meditation: koncentrera dig på ett ord eller en avslappnande bild och slappna av.
Biofeedback: lär dig att, med hjälp av en apparat som registrerar muskelspänningar, slappna av.
Erkänn dina känslor
Tala med en vän eller familjemedlem när du är arg, deprimerad och så vidare. Få professionell hjälp om du känner att du har behov av det.
Hur kan man hjälpa som familjemedlem?
Tala om hur ni känner. Du kan känna likadant som den som har KOL. Även du har behov att prata om dina känslor. Stötta försöket att sluta röka. Din närmaste kan behöva hjälp att sluta röka. Om du själv röker, rök inte i närheten av en person med KOL - passiv rökning är skadligt. Överväg även du att sluta med rökningen.
Var inte överbeskyddande. Låt den andre göra så mycket han eller hon klarar av det är bättre för självförtroendet. Hjälp till med behandlingen. Fråga läkaren eller vårdpersonalen hur du kan hjälpa till.
Gå eventuellt med i en stödgrupp. Att prata med andra som har KOL kan både hjälpa såväl dem med KOL som familjemedlemmarna.