Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Vård i hemmet gav KOL-patienterna ökad livskvalitet

KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom, kommer sällan ensam och man talar om multisjukdom. Något som tär på patienterna liksom sjukvården och i Almedalen råder konsensus: Det måste ske en kulturförändring.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-07-08

Vård i hemmet gav KOL-patienterna ökad livskvalitet
Annons

Den goda akutsjukvården gör att vi lever längre men vi är inte mindre sjuka. Tvärtom. Stigande ålder medför kroniska sjukdomar och idag lever 85 procent av alla över 65 år med en kronisk sjukdom. På ett seminarium exemplifieras situationen genom att lyfta fram en av dessa sjukdomar – KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom. Det handlar om en kronisk obstruktion av de nedre luftvägarna som inte normaliseras trots behandling. Med åldern kommer normalt en minskad elasticitet i vävnaden och vissa utvecklar då en viss ”obstruktion”.

– Det pratas alltid om kostnader istället för vinster i förebyggande arbete. Tänk på kostnaderna på längre sikt när sjukdomarna blir allt svårare och vi blir äldre, säger Inger Ros, ordförande för Riksförbudet HjärtLung.

I en svensk studie har forskarna studerat KOL-patienter och deras situation i hemmet. Det visade sig bland annat att patienterna ofta är rädda för att träffa människor då de är infektionskänsliga och många har även svårt med fysisk aktivitet. På lungklinikerna är det ont om lungläkare och därför stressigt. Forskarna frågade sig därför om man kan lösa situationen för både patienter och sjukvårdspersonalen.

Annons
Annons

Gav goda resultat

Forskarna gav patienterna en läsplatta där de kunde har koll på sina värden och agera med läkare och annan vårdpersonal. Det visade sig att patienterna i studien upplevde en ökad livskvalitet. Inger Ros är inte förvånad.

– Det måste ske en kulturförändring som inkluderar individuell behandling. Patienten är redo men är sjukvårdpersonalen det?
Idag är det vanligaste sättet att kommunicera med vården personligt besök, visar Netdoktors enkätundersökning där nära 5 000 patienter med kroniska sjukdomar har svarat. Samtidigt är de flesta patienterna öppna för digital teknik. Till exempel att träffa vården via videosamtal hemifrån, dela hälsodata med vården med hjälp av digitala verktyg och sköta sin vård själv från hemmet i större utsträckning.

– Vissa menar att äldre inte klarar av tekniken men det gör de visst, annars hjälper vi dem, säger Inger Ros.

Individuell behandling

Även läkare och sjukvårdspersonal fick besvara en enkät om hur de upplever vården av kroniskt sjuka. Trots att majoriteten föredrar personligt möte svarade de flesta att de kan tänka sig att använda digitala hjälpmedel i arbetet för att kommunicera med sina patienter. En av dem som är positivt inställd till detta är Michael Runold, överläkare på Lungkliniken vid Karolinska sjukhuset.

Annons
Annons

– För att få en bild av patienten och hur denne har mått senaste tiden måste vi få in fler mätvärden. Sedan har alla patienter inte nytta av alla hjälpmedel utan de ska bara ha vad som krävs, säger han på seminariet i Almedalen.
Svarsfrekvensen på enkäten till vårdpersonalen var dock relativt låg vilket inte ger någon heltäckande bild.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Majvor 2020-09-5 18:06 (4 år sen)

    Jag har haft kol långtid slutat röka 2010, nu har jag ett värde på 34% kvar av mina lungor- Har dåligt med luft fast jag har syrgas 3,5 liter. Det är så tråkigt att inte ha fast läkare utan nya varje gång blir kallad till karolinska 1 gång per år fast nu blev det inga besök.

    Jag får en känsla av att inte bli tagen på allvar och blir man dålig så ringer man en ambulans, och blir utskickade samma kväll med 10 tabletter kortison. Det är inte så att vi som har kol får en kontinuerligt, återkommande besök hos vc, det här skapar ångest och stress.

  • Avatar Tidigare användare 2019-02-8 14:58 (6 år sen)

    HAR haft kol några år,men först nu när jag gått kolskolan på närhälsan i Trollhättan vet jag mer om min sjukdom.VC HAR inte varit informationsgivande förutom medicin o spirometrin är nöjd att jag fick möjlighet att vara med i körskolan.

  • Avatar Tidigare användare 2018-12-19 13:32 (6 år sen)

    Kan man bli av med psedomonas i lungorna?

  • Avatar Tidigare användare 2018-11-27 02:39 (6 år sen)

    Ja lite mer info och kontroll vore önskvärt, fick konstaterat Kol, för snart 5 år sedan, för det mesta går det bra, ibland sämre med andningen och hosta, men sedan jag fick min kol. och medicin , har jag inte varit på någon uppföljning eller efterkontroll, inte ens efter att när kollapsa på mottagningen, och blev kört akut till lass med ambulans, där dom sa jag hade dubbel ljung inflammation, och låg inne en vecka, men fortfarande inge kontroll eller uppföljning på mottagningen,har påmint, och fick veta att dom bruka kalla till en kontroll efter ca et halv år eller lite med, men att kol. skötaren hade haft mycket att göre, då svarade jag, ja då blir det nog snart , då där nu har gått 4 år,, oj, var svaret, och det är nu 7 månade sedan, fortfarande inge återkontroll, värka inte som det tas på allvar,

  • Avatar Tidigare användare 2018-11-7 12:56 (6 år sen)

    Håller fullkomligt med vad ni skriver, fick min Koldiagnos 2006 är nu i stadium 3 med mycket slem som ställer till med besvär 3 exacerbationer förra året 2 i år, har varit utan fast läkare i 2 år men alldeles nyligen fått det igen, hade tidigare en underbar läkare med regelbunden telefonkontakt och besök, men tyvärr så slutade han, har under tiden haft min astma/kolsköterska och en vårdcoach, viktigt med fast läkarkontakt för trygghet utgör en del av lugnet, stress inte bra med Kol, men upplever inte att vården inte hjälper mig, har en bra jourcentral, det är primärvården som brister, men alltid fått hjälp an a,bulanspersonal och akutvård när jag behövt, men jag är sjuksköterska så jag kan min sjukdom och jag drar mig inte för att säga mitt yrke, tror det påverkar en del

  • Avatar Tidigare användare 2018-03-31 16:49 (7 år sen)

    Har haft astma i 35 år. Nu har jag fått kol .

  • Avatar Tidigare användare 2016-07-8 16:51 (8 år sen)

    Detta verkar vara en mycket god ide med mig som har KOL, men detta säger inte att det passar alla. Mera information tar i alla fall jag emot om det går.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.