Forskning: Minskad allergirisk med fleromättat fett
Ny forskning visar att höga blodnivåer av fleromättade fettsyror hos barn kan minska risken för astma vid 16 års ålder.
– Eftersom allergisjukdomar ofta debuterar under uppväxten är det särskilt intressant att studera om miljö och livsstil i barndomen påverkar utvecklingen av dessa sjukdomar, säger Anna Bergström, som lett studien.
De fleromättade fettsyrorna omega-3 och omega-6 finns bland annat i nötter och vissa vegetabiliska oljor, långa omega-3-fettsyror finns främst i fet fisk.
Quiz: Vad vet du om astma?
Minskad risk för astma och hösnuva
De barn som vid 8 års ålder hade högre blodnivåer av långa omgea-3-fettsyror hade en minskad risk att ha astma och hösnuva vid 16 års ålder, visar resultatet.
Även höga nivåer av omega-6-fettsyran arakidonsyra kunde kopplas till minskad risk för astma och hösnuva vid 16 års ålder.
– De nya resultaten ger tillsammans med en av våra tidigare studier stöd för Livsmedelsverkets rekommendationer att äta fisk två till tre gånger i veckan och att variera mellan feta och magra sorter, säger Anna Bergström i pressmeddelandet.
LÄS MER: Astma
Forskningen från Karolinska Institutet, har publicerats i Journal of Allergy and Clinical Immunology och är den hittills största studien som undersökt sambandet mellan nivåerna av långa omgea-3.och omgea-6-fettsyror i blodet och utvecklingen av astma och allergisjukdom, skriver Karolinska Institutet på sin hemsida. Studien har finansierats av Formas, Vetenskapsrådet, Forte, Astma- och Allergiförbundet, Hjärt-Lungfonden, Stockholms läns landsting och Europeiska Kommissionen.
- Karolinska Institutet - http://ki.se/nyheter/fleromattat-fett-kopplas-till-minskad-allergirisk
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu