Hej! Jag behöver hjälp med att ta reda på varför jag har svårt att andas. Jag är 18 år, kvinna, 165 cm lång och väger 56 kg. Sedan skolan började har mina vanliga halsproblem återkommit (knarrig röst, smärta vid prata/sjunga mycket, vita illaluktande ploppar från munnen). Jag har fått diagnosen torra slemhinnor och några problem med stämbanden av läkaren, men inget allvarligt, och snart ska jag börja hos en logoped för att lära mig andningstekniker.
Det nya för den här terminen är andningsproblem: tryck över bröstet och svårighet att andas ut helt innan nästa inandning. Jag besökte husläkaren som skrev ut Oxis Turbuhaler 4,5 mikrogram. Den hjälper en stund men effekten avtar snabbt, ibland nästan helt. Kan mina andningsproblem bero på något annat än astma? Kan det finnas ett samband med mina torra slemhinnor och stämbandsproblem på skolan eller andra platser? Har jag rätt att få utreda eventuella allergier som kan vara orsaken?
Hej!
Du undrar om dina nytillkomna andningsproblem kan vara något annat än astma. Jag håller med om att astma är en tänkbar orsak till dina besvär. Men det finns även andra möjliga orsaker. Och då dina andningsbesvär pågått endast under kort tid så kan det kanske vara något övergående. Helt klart är att dina andningsbesvär bör få en klar diagnos.
Vid misstanke om astma rekommenderas, i vårt land liksom internationellt, mätning av lungfunktionen med spirometer för att bekräfta eller avföra misstankarna. Syftet är att se om lungfunktionen är nedsatt pga försvårat luftflöde i luftrören. Om lungfunktionen är nedsatt brukar man ofta göra en efterföljande mätning efter det att patienten andats in en luftrörsvidgande astmamedicin. Om lungfunktionen då förbättras så talar det för att astma föreligger, dvs luftrören var vid första mätningen försnavade av en luftrörssammandragning som hävdes av medicinen.
Även om lungfunktionen initialt är normal så kan det vara bra att göra en ny mätning efter inhalation av astmamedicin. Visar det sig då att lungfunktionen ökar påtagligt (fastän det sker inom det normal området) så talar även det för att astma kan föreligga.
En annan möjlighet att påvisa de varierande lungfunktions förändringar som kännetecknar astma är att patienten själv mäter sin lungfunktion regelbundet under några veckors tid. Det brukar då göras med en förenklad mätare, sk PEF-mätare. Medan lungfunktionen vid normala luftrör endast förändras lite från morgon till kväll och mellan dagar så brukar lungfunktionen variera betydligt mer vid astma. Det är möjligt att du redan gjort sådana undersökningar men jag kan inte se det av ditt brev. Om resultaten av dessa tester skulle vara normala så talar det rätt starkt mot astma. Men om andningsbesvären skulle fortsätta och misstankarna om astma bestå så finns det även andra test för att säkra diagnosen astma. Dessa undersökningar brukar utföras vid allergi- eller lungmedicinska mottagningar.
Om en patient, och särskilt en ung patient, får diagnosen astma så är rekommendationen i svensk sjukvård att det bör göras en allergiutredning för att se om astman är av allergisk eller icke-allergisk typ. Om andningsbesvären beror på något annat än astma brukar behovet av allergiutredning bedömas från fall till fall.
Med vänlig hälsning Gunnar Bylin, överläkare och allergispecialist
Läs även: Astma – vad sker i kroppen? »