Hej! Många på diskussionsforumet undrar hur man kan hantera sin astma under en värmebölja. Har experterna några råd och tips? Jag skulle också vilja ha information om hur farligt det är att ha astma och vistas i varma miljöer, särskilt över +30 grader, då jag snart ska resa utomlands. Finns det något särskilt man absolut bör undvika eller vara uppmärksam på, som symptom?
Hej,
Det korta svaret är att hög utomhustemperatur i sig inte brukar vålla något större problem med astman hos i övrigt friska personer. Enligt min erfarenhet så upplever vissa personer med astma värmen som behaglig även vid hög luftfuktighet. Andra gillar inte den kombinationen men sällan så att det brukar leda till akuta besvär. Vissa personer med astma tycks trivas bra i hög värme med torr luft, men även här finns andra som inte uppskattar denna kombination.
De värmeböljor som under de senaste somrar drabbat Europa, bl.a Frankrike härom året, medförde många sjukdoms- och även dödsfall. Men här gällde det framför allt äldre personer med hjärt- eller lungsjukdom, framför allt KOL. Det finns också flera rapporter som pekar på att det inte bara var värmen i sig utan även de förhöjda halter av luftföroreningar, t.ex marknära ozon, som bildades dessa dagar och som orsakade sjukdomsfallen. Mitt råd blir därför att medicinera astman som vanligt. Vid värmebölja ge akt på eventuellt ökade symtom och öka dosen inhalerat kortison på vanligt sätt om tecken på försämring. Kortisontabletter har en plats i reseapoteket för den som tidigare någon gång haft så svåra astmabesvär att de krävt akut behandling med kortison. Ökade luftföroreningshalter (partiklar/kvävedioxid) uppstår framför allt i städer med tät biltrafik medan ozonhalterna ökar både i stad och på landsbygd vid ökad solstrålning.
Med vänlig hälsning,
Gunnar Bylin, överläkare och allergispecialist
Läs även: Akut astma hos ungdom och vuxen »