Hej! Ibland när jag tränar hårt får jag kraftig hosta som nästan får mig att kräkas. Det börjar oftast under uppvärmningen eller när jag anstränger mig plötsligt, som att springa fort till bussen. Först känner jag en kittlande känsla långt bak i halsen, som att ha sväljt sand eller damm. Sedan hostar jag kraftigt både vid in- och utandning, vilket kan göra att det rinner från näsan och att jag blir tårögd. För att lugna ner mig brukar det hjälpa att andas genom armvecket eller mot något. Fenomenet kan sitta kvar som en "sandig känsla" i halsen även efter att jag lugnat ner mig, vilket kan vara jobbigt när jag försöker träna. Det händer oberoende av träningsform, årstid eller min fysiska kondition, men inte varje gång jag tränar, bara ibland. Tack på förhand!
Utifrån din beskrivning skulle det möjligen kunna vara astma och i så fall en variant som går med hosta som ett dominerande symtom. Det som talar lite emot astma är att det kommer oberoende av väderlek. Det borde vara mer problem vid kylig väderlek om det är astma. Du kan möjligen också vara överkänslig i näsans och halsens slemhinnor. (Man kan ibland ha astma och sådana problem samtidigt )
Du bör söka läkare som kan överväga någon form av provokationstest, t ex att Du för andas in ett ämne (Histamin el Metakolin är de vanligaste) för att se om detta utlöser liknade besvär. I så fall ger det ett starkt stöd för astmadiagnos. Ett annat sätt är att vara utrustad med en så kallad PEF-mätare som mäter luftvägarnas diameter före och efter ansträngning. Är det ansträngningsastma sjunker i så fall detta värde när du får dina besvär. Är det ansträngningsastma brukar besvären vara mest uttalade i början, de första minuterna. Det lönar sig i så fall att "värma upp luftvägarna" dvs smyga igång lite långsammare med träningen och öka tempot vartefter.
Är det ansträngningsastma brukar man även behandla med läkemedel, i första hand med någon bronkvidgande medicin en stund före ansträngning. Men först och främst måste förstås diagnosen klarläggas.
Med Vänliga hälsningar,
Matz Larsson, lungläkare
Läs även: Så ställs diagnosen astma »