Hej! Jag har haft besvär med andning och hosta under flera år, som började när jag ansträngde mig. Promenader och djupandningsövningar hjälpte till en början, men besvären återkom i våras och ibland även utan ansträngning. Läkaren ordinerade Bricanyl, som hjälpte mot besvären men gav mig kraftig hosta som störde min sömn och dagliga rutiner. Efter astmatest och lungröntgen som visade inga avvikelser fick jag hostmedicin, vilket gradvis förbättrade min situation under sommaren. Nu på hösten har besvären återkommit, särskilt när jag tränar på gymmet. Jag upplever pipande ljud i halsen och känslan av slemansamling, vilket gör det svårt att sova. Jag tar Bricanyl vid behov, men efter en traumatisk upplevelse med kvävningskänsla efter träning är jag tveksam till att ta medicinen i förväg. Min läkare säger att jag inte har astma, men jag undrar varför Bricanyl lindrar mina symptom. Jag var rökare fram till 1997 och har sedan dess upplevt viktuppgång efter sjukskrivning för fibromyalgi 1996 och sköldkörtelbesvär. Är det möjligt att mina hälsobesvär kan vara relaterade till dessa faktorer?
Hej!
Din beskrivning visar att du har mycket besvär med hosta och även pipljud från halsen. Du har även haft episoder då det är tungt att andas om jag förstår din berättelse rätt. Astmamedicinen Bricanyl hjälper en del, men samtidigt anser din läkare att du inte har astma. Så jag tycker att din fråga om du har astma eller ej är mycket befogad. I många fall är det svårt att ställa rätt diagnos vid besvär av den typ som du beskriver. Jag har naturligtvis inte heller något konkret förslag till diagnos. För att komma vidare krävs troligen ytterligare utredning.
Det finns flera undersökningsmetoder som står till buds när astma misstänks, men inte kan vare sig styrkas eller avföras från dagordningen. Vid astma föreligger en ökad variabilitet i luftrörens kaliber. Luftrören kan hos personer med astma dra sig samman mer än vad som sker hos "luftrörsfriska". Det kan utnyttjas vid lungfunktionsundersökningen genom att lungfunktionen mäts före och efter inandning av en luftrörsvidgande astmamedicin, t.ex Bricanyl. Medan lungfunktionen knappt påverkas alls hos "luftrörsfriska" av astmamedicinen så kan den öka påtagligt hos personer med astma. Denna ökade variabilitet i lungfunktionen som ses vid astma kan även undersökas genom att patienten får mäta lungfunktionen hemma morgon och kväll med en sk PEF-mätare under några veckors tid.
Vid astma föreligger även en ökad känslighet i luftrörens slemhinna, som kan påvisas med speciella tester. Vid ett sådant test får patienten andas in torr luft med forcerade andetag, vilket efterliknar den belastning som luftrören utsätts för vid kraftig fysisk ansträngning (kanske trampmaskin i ditt fall). Om luftrören då drar sig samman och lungfunktionen sjunker så talar det starkt för astma. Vid ett annat test får patienten andas in ett luftrörsirriterande ämne i stigande doser med mätning av lungfunktionen efter varje dos. Vid astma påverkas luftrören redan av låga koncentrationer, vilket inte sker hos personer som inte har astma.
Det finns med anda ord möjlighet att med kompletterande utredning bedöma om astma föreligger eller ej. Mätning av lungfunktion med spirometer före och efter inandning av astmamedicin görs på många vårdcentraler, där PEF-mätning i hemmet även kan initieras. Test med torr luft eller luftrörssammandragande ämne brukar utföras på allergi- eller lungmottagning beroende på lokala förhållanden.
Med vänlig hälsning
Gunnar Bylin, överläkare och allergispecialist
Läs även:
Vad sker i kroppen när man har astma? »