Hej! Jag är en 22-årig man, 180 cm och 70 kg, med pollenallergi sedan tio år tillbaka. Jag är allergisk mot gräs, björk och flera födoämnen (nötter, äpplen, päron, plommon, körsbär m.fl.). För ett år sedan fick jag astma som utlöses av allergin, men endast under pollensäsongen. Födoämnesallergin är året runt. Min förra läkare rekommenderade hyposensibilisering, men min nuvarande läkare sa att det inte påverkar astman eller födoämnesallergin.
Mina frågor är:
1) Kan hyposensibilisering minska mina symptom av astma och födoämnesallergi?
2) Hur framgångsrik är hyposensibilisering generellt?
3) Min nuvarande medicinering är Clarityn, nässpray, ögondroppar, Seretide och Ventolin. Jag klarar mig med denna behandling men är beroende av den. Vad är landstingets riktlinjer för hyposensibilisering och vad kostar behandlingen för staten?
Tacksam för svar!
Du ger en tydlig beskrivning av dina besvär och din situation som bakgrund till frågorna om hyposensbilisering. Jag tror att jag därför vågar ge rätt konkreta svar på dina frågor.
Fråga 1):Om du genomför hyposensibilisering med pollenextrakt så kommer troligen dina astmabesvär under pollentid att reduceras påtagligt. Däremot torde inte din astma påverkas under övrig tid, men då verkar du inte alls ha så mycket besvär. Du kan inte heller räkna med att dina problem med stenfrukter mm minskar av hyposensibiliseringen. Men det händer faktiskt att födoämnesbesvären också reduceras av behandlingen, en bonuseffekt i så fall. Den förbättringen gäller i så fall hela året.
Fråga 2): Hyposensibilisering med pollen ger en förbättring i 80-90% av fallen. Förbättringen varierar från i det närmaste symtomfrihet till viss förbättring med minskade symtom och läkemedelsreduktion. Behandlingen pågår i 3-4 år när pat upplever positiv effekt. Om man har otur och tillhör de 10-20% som inte får effekt så brukar självfallet terapin avslutas,vanligen krävs 2 pollensäsonger för en säker bedömning.
Fråga 3) Bedömningen av indikationen för hyposensibilisering behandling görs individuellt. Som allmän regel gäller att om konventionell behandling inte ger acceptabel effekt på allergibesvären under pollensäsong så är hyposensibilisering ett klart behandlingsalternativ. För unga personer med hösnuva pga pollenallergi som börjar få astma under pollensäsong brukar man vidga indikationen eftersom hyposensibilisering kan minska risken för att astman blir ett bestående inslag under vår och sommar och kanske även andra tider.
Kostnaden för patienten är vårdkostnader upp till högkostnadsskyddet och eventuellt läkemedelskostnad upp till högkostnadsskyddet (varierar mellan olika vårdgivare). Kostnaden för samhället med hyposensibilisering jämfört med konventionell terapi finns inte beräknad för svenska förhållanden. En tysk studie visade att "break-even"-punkten uppnåddes 6-8 år efter avslutad terapi. Efter 10 år var hyposensibilisering ekonomiskt fördelaktig.
Med vänlig hälsning,
Gunnar Bylin Överläkare allergolog
Läs även: Födoämnesallergi och astma »