Hej! Jag har en fråga till Gunnar Bylin. Med ökad användning av biobränslen för att minska elförbrukningen, och med bidragsprogram under 2006-2010 ledd av Samhällsbyggnadsdepartementet och Mona Sahlin, är det viktigt att överväga effekterna för astmatiker. En modern vedpanna med ackumulatortank minskar miljö- och hälsofarliga utsläpp med upp till 95% jämfört med äldre pannor utan ackumulatortank. Min fråga är: Påverkas en astmatiker lika mycket oavsett om vedröken är s.k. miljögodkänd eller inte? Är det partiklar och kolväten i vedröken som utlöser ett astmaanfall eller är det röken som sådan?
Hej!
Det är svårt att ge ett täckande svar på din fråga om vilka ämnen i vedröken som gör att personer med astma får ökade besvär. Klart är att vedeldning kan bidra påtagligt till en ökning av partikelhalten i luften utomhus. Det är också i ett flertal epidemiologiska studier visat att det föreligger ett klart samband mellan partikelhalten i luft och olika tecken på ökade besvär hos personer med astma. Det har gällt ökade symtom av andnöd, försämrad lungfunktion och även ökade frekvens av akuta läkarbesök för astma.
Dessa samband har även sett vid de relativt måttliga partikelhalter som förekommer i svenska tätorter i glesbygd och i städer. Att partiklar i vedröken är en viktig orsak till ökade besvär av astma råder det därför ingen tveksamhet om.
I vilken mån andra ämnen i vedröken, t.ex kolväten, också bidrar till besvären är lite svårare att uttala sig om. Vedrök har ibland en stickande lukt, och det kan tänkas att redan förnimmelsen av denna lukt i näsan via nervreflexer påverkar luftrören. Men detta senare är mer spekulationer än fakta.
Med vänlig hälsning
Gunnar Bylin
Överläkare och allergispecialist
Läs även: Vad är astma? »