”Man kan få lunginflammation av flera olika sorters infektioner”
Många av de riskgrupper som vaccinerar sig mot säsongsinfluensan bör också vaccinera sig mot lunginflammation - det rekommenderar Folkhälsomyndigheten. Samtidigt är det inte välkänt bland befolkningen att det finns vaccin mot lunginflammation orsakat av pneumokocker.
Folkhälsomyndigheten meddelar att många av de riskgrupper som ska vaccinera sig mot säsongsinfluensan också bör vaccinera sig mot lunginflammation.
– Vem som helst kan bli sjuk av pneumokocker (som bland annat orsakar lunginflammation, reds anm), men de som har störst risk att bli allvarligt sjuka av pneumokocker är barn och de som ingår i riskgrupperna, säger Adam Roth, specialistläkare och enhetschef, enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten..
Hur ofta man behöver vaccinera sig mot lunginflammation?
– Oftast bara en gång i vuxen ålder om man tillhör en riskgrupp. I barnvaccinationsprogrammet får man tre doser.
Om man tidigare vaccinerat sig mot lunginflammation, behöver man förnya vaccinationen?
– I vissa fall kan det övervägas om man är en högriskgrupp, men det rekommenderas inte generellt till alla riskgrupper.
Netdoktor har tidigare intervjuat personer som drabbats, inte bara en gång utan faktiskt flera gånger. Är det aktuellt för dem att vaccinera sig eller är det så att vaccinet inte har effekt på de som redan drabbats?
– Att man har haft lunginflammation är ingen orsak att inte vaccinera sig mot pneumokocker, vaccinet bör inte ha sämre effekt, säger Adam Roth.
Barn vaccineras genom barnvaccinationsprogrammet
Sedan 1 januari 2009 erbjuds barn i hela landet gratis vaccination mot pneumokocker, vid tre, fem och tolv månaders ålder.
– Alla barn ska erbjudas vaccination och sedan införandet av pneumokockvaccination i barnvaccinationsprogrammet har vi en täckningsgrad på runt 97 procent, säger Adam Roth.
Lunginflammation orsakar stor sjukdomsbörda
Bland äldre är lunginflammation orsakad av pneumokocker en av de större infektionssjukdomarna vi har.
– Lunginflammation är en stor sjukdom, både i Sverige och i världen. Man kan få lunginflammation av flera olika sorters infektioner, både virus och bakterier. Virusinfektioner som influensainfektion kan också bädda vägen för lunginflammation med pneumokocker.
Det finns strax över 90 sorter av pneumokocker och idag finns det två principiellt olika vaccin som skyddar mot olika många typer av pneumokocker. Det ena vaccinet ger ett smalare skydd, men ger bättre immunstimulering till de minsta barnen och till personer med nedsatt immunförsvar, medan det andra skyddar mot fler pneumokocktyper.
Idag ingår inte pneumokockvaccination till riskgrupper i ett nationellt program, men i vissa landsting är vaccinet subventionerat.
– Det finns ett underlag om att pneumkockvaccination kan komma att ingå i ett nationellt program för riskgrupper. Men det krävs ett regeringsbeslut för det och fram tills dess avgör varje enskilt landsting hur de erbjuder vaccin, förklarar Adam Roth.
Till riskgrupper som rekommenderas pneumokockvaccin hör bland annat:
- Personer som är 65 år eller äldre
- Personer med alkoholmissbruk
- Rökare
- Personer med kronisk lungsjukdom så som astma eller KOL
- Diabetes mellitus
- Kronisk hjärtsjukdom
- Kroniska leversjukdomar
- Kronisk njursvikt
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu