Jag har under 1 års tid haft återkommande svampinfektioner i underlivet, har besökt gynekolog ett antal gånger och fått behandling (mot candida) men av någon anledning återkommer det ständigt. Till en början med cirka 2 månaders mellanrum men de senaste 2 månaderna får jag sveda vid varje samlag. Vid de senaste två gynundersökningar gjordes provtagningar men inget visade på en onormal bakterieflora, inte heller någon svamp. Ändå fick jag behandling för candida eftersom jag haft det tidigare (och att symtomen jag beskrev stämde in). Nu har jag inte längre några vitaktiga tjocka flytningar som jag hade innan, men fortfarande uppstår sveda vid varje kontakttillfälle. Symtomen som uppstår är oftast sveda (i underlivet och hemsk sveda när jag kissar), klåda och vita tjocka flytningar (ingen urinvägsinfektion, har undersökts för det också). Kan det finnas en annan bakomliggande orsak till att jag får dessa symtom eller är det svampen som kommer tillbaka hela tiden? Vad kan jag rekomenderas göra?
Mvh
Det har blivit allt vanligare för kvinnor i barnafödande åldrar att få upprepade svampinfektioner. Vi tror att det beror på livsstilsfaktorer. Dessutom får många unga kvinnor så småningom sveda i området, troligen för att slemhinnorna med tiden tar "stryk". Samlagssmärta kan också uppkomma. Det gäller särskilt om man behandlat sig många gånger med receptfria svampsalvor och vagitorier.
Sveda och tjocka vita flytningar kan även uppkomma utan att det är svamp. Ibland kan stress orsaka ökad "svettning" i underlivet. Det lossnar många celler från slidväggen och tillsammans med vätskan som alltid finns i slidan blir det en vit tjock flytning som liknar den man får av svampinfektion. Flytningen är mycket sur och det kan orsaka sveda.
Det är viktigt att tänka igenom hur man lever. Har du haft flera infektioner som krävt antibiotika under de sista åren? Har du p-piller? Frekvent sexliv? Har du en stressad tillvaro? Det är faktorer som kan underlätta för svampen att växa till och ge besvär. De flesta kvinnor har normalt en liten mängd svamp i slidan och tarmen, men immunförsvaret kan kontrollera svampen så att den inte får övertag.