Fråga Doktorn
Fråga
Kvinnlig hälsa
Fråga: Barns infektioner i underliv
Min dotter som nu är 5 år har alltid varit känslig i underlivet (precis som jag och hennes storasyster) och de senaste åren har varit en kamp.
För 1,5 år sedan fick hon molusker vilket såklart även satte sig på slidan. De inre blygdläpparna såg hemska ut. Det kliade mycket och blev öppna sår med följden att det gjorde fasligt ont att kissa.
I februari var det dags för vattkoppor och efter det kom en liknande fas med öppna sår. På vårdcentralen fick hon en antibiotikakur och lite pevaryl ifall hon skulle få svamp efteråt. Vi använde aldrig pevarylen.
Sedan lyckades hon sparka snippan med hälen vilket gjorde att hon fick ett längsgående jack i vecket mellan inre och yttre blygdläpparna. 1177 sa att det inte fanns något att göra.
För två veckor sedan var det dags igen. Hon var så sårig att hon inte vågade kissa. Ny antibiotikakur, allergitabletter för klådan och en cortisonsalva att smörja på efter kuren. Återbesök 5 dgr senare. Kuren funkade bra och den nya läkaren sa att vi skulle sluta med allergitabl och inte skulle använda salvan.
Nu har det gått 4 dgr efter avslutad antibiotika och det börjar klia igen.
Spontant känner jag att vi borde gå på gyn för där är de bättre på underliv, men hon är ju bara 5 år.
Känner mig oerhört villrådig i frågan. Till saken hör också att sjukvården i vår stad är kraftigt neddragen och man träffar aldrig samma läkare 2 ggr och ingen verkar vilja greppa helhetsbilden. Vad borde jag göra?
Svar:
Det låter jobbigt och komplicerat.Det är lätt att man kliar sig och då blir klådan värre. Mot klåda hjälper kyla bra: man kan lägga en kylklamp eller isbitar i plastpåse mot det kliande området. Det bedövar klådnerverna under lång stund. Tvätta med olja. Jag tror inte att allergitabletter och kortison hjälper.
Den här enkäten riktar sig till dig som gått igenom klimakteriet eller är mitt i klimakteriet. Undersökningen handlar om erfarenheter, kunskap och frågor kopplade till klimakteriet.
Delta i enkät om klimakteriet – kunskap och erfarenheter
Går du igenom klimakteriet?
Delta i enkäten »
Öka din kunskap om din eller din närståendes situation. Behandling, rättigheter, stöd och användbar information.
Spridd bröstcancer
Leva med spridd bröstcancer?
Lär dig mer här »