Mensvärk kan förändra hjärnans form och storlek
Mensvärk är väldigt vanligt förekommande bland kvinnor, vissa har mindre märkbara symtom medan vissa har så svår mensvärk att de kan tvingas stanna hemma från jobb och skola. Och kanske är det så att mensvärk påverkar kvinnor mer än vad man tidigare förstått. Enligt en ny studie från Taiwan har forskare kunnat visa att svår mensvärk faktiskt förändrar formen och storleken på de delar av hjärnan som reglerar smärta och humör, rapporterar Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter.
– Det viktigaste man har upptäckt är att det inte är neutralt att ha ont ganska mycket då och då. Det förändrar systematiskt hur hjärnan ser ut. Man får alltså en ökning av innehåll utav hjärnsubstans i de delarna som bearbetar den här typen av smärtsignaler, säger Martin Ingvar, hjärnforskare på Karolinska institutet, till Sveriges Television, SVT. 
I samband med menstruationen skickas signaler till pannlobens främre, nedre barkdelar. Smärtsignalerna ger en nedåtstigande kontrollerande signal, en slags moteld för att stoppa smärtan. Och det är när smärthanteringssystemet kontinuerligt belastas på detta sätt som delarna av hjärnan blir större. Martin Ingvar menar att den här upptäckten gör det ännu viktigare att man försöker hitta bra terapier kring mensvärk.
– En sådan här metod kan vara en del i att kunna värdera hur en smärtbehandlingsmetod går till. Det vore ju till exempel intressant att se om beteendebehandling, KBT-behandling möjligen kan förhindra den här typen av förändringar, säger han till SVT.
Leva med spridd bröstcancer
Öka din kunskap om din eller din närståendes situation. Behandling, rättigheter, stöd och användbar information.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu