Viktökning ökad risk för gravida
Mer än var tredje kvinna som föder barn i Sverige är överviktig eller lider av fetma. Registerstudien som gjorts av forskare på Karolinska institutet visar att en större viktökning mellan två graviditeter, kan påverka risken för komplikationer hos det nyfödda barnet. Bland annat syrebristrelaterade skador.
Den aktuella studien är den första som har undersökt om viktuppgång mellan två graviditeter påverkar risken för syrebrist i samband med den andra förlossningen.
– Vi fann att viktuppgång mellan graviditeter medförde en ökad risk för syrebrist hos en kvinnas andra barn. Riskökningen var särskilt tydlig hos barn till mammor som var normalviktiga inför första graviditeten, men som ökade i vikt inför andra graviditeten, säger Martina Persson, forskare och barnläkare vid institutionen för medicin, Solna vid Karolinska Institutet och Sachsska barn-och ungdomssjukhuset.
Syrebrist hos barnet vid förlossningen, kramper och svåra andningsproblem är några av komplikationerna som studien visar. Riskerna är dock små, men budskapet forskarna vill förmedla är att kvinnor ska försöka sträva efter en normal vikt inför varje graviditet.
Hiv och åldrande – Avsnitt 1: ”Att kunna diskutera att åldras med välbehandlad hiv är ju fantastiskt”
Medicinska framsteg har gjort det möjligt för många med hiv att leva ett långt och friskt liv, men det kvarstår en rad utmaningar. Här får du möta Inger Forsgren som har levt med hiv sedan 80-talet och Göran Bratt som är pensionerad läkare och hivexpert.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu