Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Var tredje svensk riskerar att få cancerdiagnos

År 2011 ställdes nästan 58 000 cancerdiagnoser hos drygt 55 000 personer i Sverige. Rapporten ”Cancer i siffror 2013” från Socialstyrelsen visar att uppskattningsvis kommer minst var tredje svensk att få en cancerdiagnos under sin livstid. Dessutom larmar ytterligare en rapport från myndigheten om oacceptabla skillnader i väntetider för cancerpatienter.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-11-06

Annons

Andelen patienter som klagar över långa väntetider har ökat. De regionala skillnader som finns mellan olika landsting och landsdelar är numera väl kända, tack vare öppna jämförelser och andra typer av genomgångar.

– Att förklara skillnaderna är dock svårare. Dels för att hela vårdkedjan från att människor uppmärksammar symtom och söker vård till att komma under diagnos och behandling, dels för att det inte är så enkelt som att det i vissa landsting är långa väntetider för alla typer av cancrar. Det finns förstås rent geografiska skillnader - det är långt till, det kanske enda, sjukhuset i glesbygd, medan det i storstadsområden är både kortare avstånd och ofta finns fler vårdaktörer att välja på, säger Magnus Bäcklund, onkolog och överläkare vid Karolinska institutet.

Men Magnus Bäcklund poängterar att svensk cancersjukvård i ett internationellt perspektiv står sig mycket bra både i siffror för bot och överlevnad och i hur cancerpatienter tas om hand.

Annons
Annons

– Totalt ökar antalet cancerfall i Sverige varje år. Mest beror det på att vi fortsätter att bli äldre och äldre, vilket i sin tur förklaras att vi överlever olika andra sjukdomar bättre, till exempel hjärtinfarkt. Bakom den totala statistiken finns både upp- och nergångar för enskilda cancerformer. Mest ökar alla typer av hudcancer, följt av bröst- och prostatacancer. Samtidigt minskar äggstocks- och bukspottkörtelcancer och det utan att vi vet riktigt varför.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.