Vanligt att skadas vid sjukhusvård
Mer än var tionde patient drabbas av minst en vårdskada under sin behandlingstid på sjukhus. Det visar en studie som gjorts på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg uppger SR Ekot.
Under två års tid har behandlingen av 480 patienter granskats och resultaten visar att 16 procent av patienterna hade drabbats av minst en vårdskada.
– En väldigt vanlig vårdskada är sårinfektion efter kirurgi, en annan kan var att man helt enkelt får en blodpropp efter operation, säger Joacim Stalfors, som är specialistläkare på Öron-, näs- och halskliniken.
En del vårdskador är av lindrigare karaktär men kräver någon form av behandling.
”Livet med hiv” – en ny podd från Posithiva Gruppen
”Livet med hiv” är en helt ny podd från Posithiva Gruppen, Sveriges största patientorganisation för personer som lever med hiv. Podden innehåller både personliga och professionella reflektioner kring hur det är att leva med hiv i Sverige idag.
På Öron-, näs- och halskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset har kartläggningen bland annat lett till att operationstekniker granskas, noggrannare hygienrutiner införs, bättre kontroll av vilka läkemedel som använts och att hela personalen utbildas i patientsäkerhet.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu