Svenska pensionärer friskast i EU
Svenska kvinnor har numera en förväntad medellivslängd på 83,7 år. För män ligger den förväntade medellivslängden på 80,1 år, vilket gör att vi hamnar i toppskiktet i Europa. Men svenskarna blir inte bara äldre, utan också friskare. Antalet friska år utan bestående funktionsnedsättning ökar nu snabbast i Europa. Siffrorna kommer från EU:s statistikbyrå och rapporten baseras bland annat på återkommande intervjuundersökningar som genomförts i unionen de senaste tio åren.
Ingemar Skoog, professor vid Göteborgs universitet, leder flera studier kring 70-åringars liv, och han förvånas inte av EU-rapporten.
– Jag brukar säga att dagens 70 är det nya 50. Men egentligen är det lika rätt att säga att dagens 70 är det nya 20 om man ser till livsstilen. Många som går i pension går tillbaka till ett liv de hade före jobb och familj, de reser och gör saker som påminner om ett tonårsliv, säger Ingemar Skoog.
Den stora förbättringen i hälsa tror Ingemar Skoog har att göra med förändringarna i livsvillkoren under det senaste seklet.
– Folk förr i tiden hade tunga jobb och slet enormt hårt. När de kom upp i pensionsåldern var de som höstlöv och dukade under vid minsta prövning. Glöm inte att de första semesterveckorna kom 1938 och att folk jobbade sex dagar i veckan fram till slutet av 1960-talet. Den generation vi studerar nu är född 1944 och är den första som levt hela sina liv i ett välfärdssamhälle, säger han till SvD.
Vad drömmer du om att göra om du får behålla hälsan efter pensionen? Kommentera gärna här under artikeln.
”Livet med hiv” – en ny podd från Posithiva Gruppen
”Livet med hiv” är en helt ny podd från Posithiva Gruppen, Sveriges största patientorganisation för personer som lever med hiv. Podden innehåller både personliga och professionella reflektioner kring hur det är att leva med hiv i Sverige idag.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu