Svårt att tackla träningsberoende
Hälsotrendens mörka sida är att vissa personer blir träningsberoende. Och hur de drabbade bäst ska hjälpas är en svårtacklad fråga för gymmen.
– Vissa gym har som policy att stänga av, men det ändrar ju ingenting, säger Magnus Linwall, psykologiska institutet, Göteborgs universitet.
För de allra flesta är träning något nyttigt, roligt och en källa till ständiga kickar, men för vissa kan träningen övergå i ett sjukligt beroende. Den som har fastnat i ett beroende har tappat kontrollen och bryter inte sitt träningsmönster för varken skada eller sjukdom. De tränar för att slippa abstinens. När man märker att träningen går ut över familj, jobb och vänner är det dags att se upp.
– Med tanke på att allt fler tränar regelbundet och seriöst, tror vi också träningsberoendet blivit vanligare, säger Magnus Lindwall.
Gympersonalen hamnar många gånger i en gråzon och vet inte riktigt hur de ska agera när någon uppvisar ett tydligt beroendemönster. Det är först när det gått väldigt långt som omgivningen har möjlighet att ingripa, säger Tobias Rollne, rehabchef inom gymkedjan Sats. Inom Sats är policyn att ta tag i de misstänkta fallen och kräva att läkare kopplas in. Och innan personen ifråga kan börja träna igen krävs ett läkarintyg. Enligt TT saknar många gym handlingsplaner för att hjälpa personer med träningsberoende.
”Livet med hiv” – en ny podd från Posithiva Gruppen
”Livet med hiv” är en helt ny podd från Posithiva Gruppen, Sveriges största patientorganisation för personer som lever med hiv. Podden innehåller både personliga och professionella reflektioner kring hur det är att leva med hiv i Sverige idag.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu