Stark stress under graviditet kan påverka barnets utveckling
Genom en naturkatastrof 1998 fick forskarna i Kanada möjlighet att på nära håll studera vad som händer med foster när deras mammor utsätts för stora påfrestningar.
Resultaten från studien visar att de barn som i fosterlivet utsattes för stark stress var svagare, både vad gäller språk, motorik och hälsa. När barnen exempelvis var två år använde de 30 procent färre ord än de som inte utsättas för svår stress.
Astma och övervikt vanligare
Förutom att barnens språk och motorik påverkades, visade även studien att de stressutsatta barnen hade sämre hälsa i form av att astma, övervikt och diabetes var vanligare i den här gruppen.
Forskarna betonar dock att deras fynd gäller som genomsnitt i gruppen. Det finns alltså variationer hos de barn som deltagit i studien, och resultaten gäller inte i varje enskilt fall.
”Livet med hiv” – en ny podd från Posithiva Gruppen
”Livet med hiv” är en helt ny podd från Posithiva Gruppen, Sveriges största patientorganisation för personer som lever med hiv. Podden innehåller både personliga och professionella reflektioner kring hur det är att leva med hiv i Sverige idag.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu