Senaste inom cancerbehandling når inte patienter
Myelom är en obotlig cancersjukdom som uppstår i benmärgen. Det är en kronisk sjukdom, vars förlopp skiljer sig mycket mellan olika individer.Varje år diagnostiseras över 500 nya fall av myelom i Sverige. De flesta är då över 60 år.
Tack vare framsteg i forskningen har nya läkemedel kunnat tas fram för att på så vis göra att patienterna lever både längre och med högre livskvalitet - i och med att vissa symtom kan undvikas.
Forskning och framsteg går förlorad
Men dessa läkemedel når inte fram till svenska patienterna snabbt nog, menar blodcancerförbundet. Det tar alldeles för lång tid – trots att de är EU-godkända. Och det här ifrågasatts såklart av både anhöriga och sjuka där vissa menar på att framstegen för deras del går förlorat.
Läs också: Fler överlever cancer i Sverige
Enligt landstinget handlar det om en kostnadsfråga. De menar att patienterna självklart ska få tillgång till de bästa typen av läkemedel men att de också har en skyldighet att titta på både effekt och kostnadseffektivitet samt ta hänsyn till prioriteringar.
Hiv och åldrande – Avsnitt 1: ”Att kunna diskutera att åldras med välbehandlad hiv är ju fantastiskt”
Medicinska framsteg har gjort det möjligt för många med hiv att leva ett långt och friskt liv, men det kvarstår en rad utmaningar. Här får du möta Inger Forsgren som har levt med hiv sedan 80-talet och Göran Bratt som är pensionerad läkare och hivexpert.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu